Viticultorii dau zor cu culesul strugurilor! „Am peste 30 de ani de când practic meseria, e prima data când se întâmplă asta!”

viticultori, struguri

Anul acesta nu a fost deloc benefic pentru viticultori. Producțiile de struguri sunt foarte scăzute, iar oenologii nu sunt nici pe departe mulțumiți de calitatea acestora.

„Am fost obligați să începem culesul mult mai devreme. Am peste 30 de ani de când practic această meserie, este pentru prima dată când începem atât de devreme, deși nu am cules struguri pentru vin spumant, nu am vrut în mod special să recoltez cu un conținut alcoolic mai redus. Din cauza căldurii, din cauza secetei, din cauza producțiilor foarte mici, strugurii s-au copt mult, mult mai repede. Recoltăm noaptea, dar, dacă înainte ne opream la 9:00 dimineața, acum suntem forțați să culegem până la 12:00-13:00, trebuie să culegem cât mai repede toți strugurii, să-i aducem în cramă din cauza supracoacerii”, spune Aurelia Vișinescu, oenolog la domeniile Săhăteni (Dealu Mare).

Potrivit acesteia, pe lângă faptul că viticultorii au suferit pierderi de producție foarte mari, coacerea excesivă a strugurilor va face ca și în crame să fie un an foarte dificil pentru obținerea unor vinuri de calitate.

„La noi producția este mult mai slabă față de cât am anticipat, deci probabil vom ieși pe o pierdere de minim 70% a recoltei. Foarte afectate sunt soiurile roșii,pe care le cultivăm în mare parte pe deal (Merlot, Fetească Neagră), dar nu numai. Am avut în partea de șes producții foarte mici la Pinoit Gris, la Chardonnay. În ceea ce privește calitatea, nu stăm bine nici aici, nu suntem mulțumiți. Este o acumulare de zaharuri foarte rapidă într-un timp foarte scurt. Strugurii s-au supracopt, nu este ceea ce ne dorim, ne doream o coacere mai treptată, avem un dezechilibru în ceea ce privește aciditatea, care este mult mai slabă decât într-un an obișnuit. Cu alte cuvinte, un an foarte dificil atât în vie, cât și în cramă”, explică Aurelia Vișinescu.

Pentru a obține vinuri de calitate din strugurii culeși anul acesta, urmează o muncă intensă a specialiștilor.

„Este nevoie de mult mai multă muncă a oenologului, trebuie să fermentăm la temperaturi mult mai scăzute, trebuie să muncim mult mai mult în cramă să aducem vinurile în echilibrul pe care ni-l dorim. În ceea ce privește cantitatea, vinurile roșii sunt foarte afectate, însă, din fericire, avem stocuri. Cu certitudine, vor fi probleme în ceea ce privește stocurile de vinuri albe. De exemplu, Pinoit Gris vindem în mare parte la export. Anul acesta este foarte probabil să nu avem suficient pentru a acoperi cererea”, estimează oenologul.

Deși dificultățile înregistrate de viticultori vor duce în mod inevitabil la creșterea costurilor, producătorii români de vinuri vor încerca să mențină prețurile la același nivel, pentru a face față concurenței venite din alte țări, mai norocoase în ceea ce privește condițiile climatice.

„Nu aș spune neapărat că prețurile vor crește. Evident, dacă noi vom scumpi vinurile pe măsura creșterii costurilor, locul pe raft va fi foarte repede ocupat de vinuri din alte țări, care nu au avut problemele pe care noi le avem. Deci, nu mă aștept să fie scumpiri”, este pronosticul dat de oenologul Aurelia Vișinescu.

Picture of Marilena Dinu
Marilena Dinu

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture