Vinul produs în condiții casnice, pericol pentru gospodari

Bun îi vinul ghiurghiului, dar și periculos! Avertizarea vine de la cine te aștepți mai puțin . Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău trage un semnal de alarmă și informează, printr-un comunicat de presă, că procesul de producere a vinului în condiţii casnice poate deveni periculos dacă nu sunt luate toate măsurile de precauți.

Mai exact, pompierii buzoieni spun că, în fiecare toamnă, se confruntă cu un număr crescut de apeluri la 112 de la gospodari care reclamă intoxicații cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului.

Acest gaz este inodor, incolor şi insipid. Este de preferat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber. Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol pentru producătorii de vin din mediul rural. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de depistat şi, pentru că nu are miros sau culoare, în câteva minute poate deveni fatal. În acest context, pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu gaze toxice, pe timpul producerii vinului, gospodarii trebuie să fie foarte prudenţi şi să respecte o serie de reguli preventive elementare”, explică printr-un comunicat de presă ISU Buzău.

Sfat util: ”testul lumânării”

Pentru a se evita astfel de pericole, pompierii buzoieni vin cu o serie de sfaturi utile și propun ”testul lumânării”.

 ”Este necesară asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare De preferat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber. Este obligatoriu să nu zăboviţi perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare. Anunţaţi în prealabil pe cineva că intraţi într-o astfel de încăpere. Verificaţi concentraţia oxigenului înainte de a intra în încăperi în care se află vin ce fermentează. Cea mai simplă metodă de a verifica prezența oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. Lumânarea stinsă, înseamnă lipsa de oxigen. În acest caz oamenii sunt rugați să părăsească imediat încăperea”, spun  pompierii.

Primele simptome ale intoxicării sunt ameţeala, greaţa şi durerile de cap.Persoana care inhalează o concentraţie mare de gaz, poate deveni inconştientă, iar în câteva minute chiar deceda. În cazul în care exista deja o victimă, pompierii recomandă apelarea imediată la serviciile de urgenţă, pentru ajutorul calificat. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat. În caz de apariţie a oricărui tip de situaţie de urgenţă apelaţi imediat numărul unic 112.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole