Calitatea şi autenticitatea unor sortimente de vinuri româneşti analizate de MADR

72

vinuridd3Potrivit unui comunicat remis de reprezentanții Ministerului Agriculturii, la începutul lunii februarie 2014 au apărut în mass – media unele articole referitoare la calitatea şi autenticitatea unor sortimente de vinuri romaneşti existente pe piaţă, articole ce conţin date şi informaţii neconfirmate în urma verificărilor efectuate de inspecţia vitivinicola din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În acest sens, MADR a demarat o acţiune amplă de prelevare de probe de la societăţile invocate, în vederea efectuării de analize specifice depistării compuşilor nespecifici din compoziţia vinului. Concluziile emise în baza analizelor de laborator, de către laboratoare acreditate pentru controlul oficial al vinurilor, au evidenţiat faptul că vinurile sunt conforme din punct de vedere al compoziţiei chimice şi naturaleţii, elementele de compoziţie provenind exclusiv din fermentarea strugurilor şi neexistând nici un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituţie responsabilă cu verificarea calităţii vinurilor expuse spre comercializare, a solicitat redactorilor publicaţiei, să-i pună la dispoziţie dovezile care au stat la baza informaţiilor din cuprinsul articolelor denigratoare. Întrucât până la această dată nu s-a răspuns solicitării MADR şi nici nu au fost întreprinse măsuri rectificative, comunicăm următoarele:

contrar celor prezentate în articolele menţionate, în România nu a existat nici un control oficial al Comisiei Europene în urma căruia să se fi constatat sau concluzionat că peste 30 de sortimente de vinuri au fost depistate că având adaosuri de alcool, zahăr, conservanţi, arome, sau substanţe dăunătoare sănătăţii, aşa cum se precizează în articol;
în lista ”de vinuri periculoase” publicată, sunt enumerate vinuri sau societăţi care nu mai sunt prezente în reţeaua comercială la această dată, sau care nu au fost depistate în ultimii ani cu neconformităţi de natura calitativă şi/sau compoziţionala;
în reţeaua comercială se găsesc foarte multe sortimente de vinuri ambalate în sticle de 750 ml, la un preţ de sub 15 lei/sticlă, vinuri care sunt naturale şi conforme din punct de vedere al compoziţiei. În toate ţările producătoare şi consumatoare de vin, preţul variază în limite foarte largi funcţie de strategia financiară a operatorilor economici. Preţurile practicate în UE pentru categoria vin de masă încep de la valoarea de 1 Euro, iar 80% din vinul românesc comercializat aparţine acestei categorii.

Totodată, precizăm că în urma investiţiilor făcute în ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a nivelului de tehnologizare a producerii de vinuri, ceea ce îi ajută pe producători să ofere consumatorilor produse conforme şi naturale, dovadă în acest sens fiind şi distincţiile obţinute de vinurile romaneşti la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu organizaţiile profesionale reprezentative din sectorul vitivinicol, asigura consumatorii că vinurile comercializate pe piaţa sunt autentice, în marea lor majoritate fiind vinuri verificate şi atestate că vinuri DOC sau IG, de către structurile abilitate ale statului.

Citește și

Cmentariile sunt închise