VIDEO – Avertisment de la Direcția Agricolă: Seceta va mai dura 2-3 ani! Ce soluții caută fermierii

Seceta lasă fermierii, din nou, cu hambarele goale. La Buzău, agricultorii se plâng că pe terenurile neirigate, recoltele sunt foarte slabe.

„Sunt zone în care producția la porumb este zero!”, spune Cosmin Florea, directorul Direcției pentru Agricoltură Județeană (DAJ) Buzău.

Potrivit șefului DAJ Buzău, deficitul de apă din sol este atât de mare încât doar după două-trei ierni cu zăpadă abundentă s-ar putea reface umiditatea optimă în profunzimea solului.

„Aceste ploi de primăvară, de vară, care vin nu salvează decât temporar, la momentul respectiv, planta, dar asta nu înseamnă că avem un sol aprovizionat cu apă”, mai spune Cosmin Florea.

În acest context, fermierii au început să-și foreze puțuri de mică adâncime – de maximum 50 de metri, atât cât le permite legislația –, pentru că altfel nu au nicio șansă pentru a mai face recolte nici măcar satisfăcătoare.

Până una-alta, fermierii au ajuns din nou la mâna statului, însă, deocamdată, ministrul agriculturii, Florin Barbu, spune că, deocamdată, nu a primit nicio înștiințare cu privire la calamitățile produse de secetă, astfel că nu se știe dacă vor fi acordate ajutoare.

- Publicitate -

Despre pierderile cauzate de secetă la nivelul județului Buzău și soluțiile pe care le are în vedere ministrul agriculturii aflați mai multe din materialul video de mai jos, realizat de corespondentul AgroTV, Marilena Dinu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Nu ni s a dat voie sa Aram când aveam umiditate.A venit momentul aratului .Este groaznic.Arătura se face foarte greu,bolovani uscați pe care nu i fărâma Discul.Cea mai mare bătaie de joc.Cum pregătim terenul Pt semănat grâu.? Nu se pregătește!Asta pentru ca nu am fost lăsați sa o facem la timp.Soluții…Cum procedam? Suntem depășiți de situație !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole