VIDEO Avem nevoie de tineri in agricultura

Mulți dintre tineri nu mai sunt interesați să activeze în agricultură și nu văd perspective mari în acest domeniu. În contextul noii PAC după 2020, raportorul recomandă sprijinirea în continuare a instrumentelor PAC pentru tinerii fermieri și creșterea peste 2 % a nivelului maxim de finanțare. Mai multe dintre țările care au făcut obiectul studiului de caz au indicat că numărul de cereri din cadrul sistemelor de subvenționare a fost mai mare decât limita prevăzută; mai exact, nu au existat fonduri suficiente pentru a răspunde pozitiv tuturor cererilor evaluate drept eligibile.

Potrivit mai multor studii, accesul la terenuri reprezintă cel mai mare obstacol pentru tinerii fermieri din Europa. Accesul la terenuri este limitat din cauza ofertei reduse de terenuri de vânzare sau de închiriat din multe regiuni, precum și din cauza concurenței din partea altor fermieri, investitori și utilizatori rezidențiali. Problema accesului la terenuri este agravată de actuala structură de plăți directe, care descurajează vânzarea și închirierea terenurilor și sprijină specula funciară.

De zeci de ani, agricultura în România a fost asociată cu producția alimentelor de baza, la fel cum, prin extensie, a fi agricultor a însemnat „să dai cu sapa”. Mulți țărani, cu eforturi uriașe, au reușit să își retehnologizeze fermele. Dar ce te faci, că nu prea are cine să „mânuiască”  aceste utilaje moderne. Problema angajării tinerilor în agricultura este arzătoare. „Orice ferma își dorește să se dezvolte rapid și stabil și trebuie să angajeze specialiști tineri” opinia lui Dan Vocheci, un fermier din Teleorman, pe care-l prezentăm imediat.

Reporter: Marius Milea

Click pe video:

- Publicitate -

 

CITESTE SI: Pro sau contra sistemul antigrindina? Discutii APRINSE intre fermieri si oficiali, la AGRO TV

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole