21 ianuarie 2022 - 04:34

Victor Ionut Radu, tanarul fermier intors din Scotia sa cultive fructe si legume

După ce în urmă cu câteva zile v-am prezentat povestea lui Gabi Dănciulescu, un legumicultor întors în țară după 11 ani de muncă în Anglia, acum vă relatăm și povestea unui prieten și coleg de cooperativă de-al său, Ionuț Victor Radu. În cadrul emisiunii ”Realități Rurale”, realizatorul Bogdan Tudor a stat de vorbă cu Ionuț, pentru a afla ce l-a determinat să se întoarcă în România ca să facă agricultură.

Ionuț Victor Radu este un tânăr fermier din Obârșia, județul Olt, care a studiat și a lucrat în străinătate și s-a întors în țară, investind tot ce a agonisit pentru a-și cumpăra un teren pe care astăzi cultivă legume. Și-a pus un pariu cu sine că va reuși să pună pe picioare o afacere de succes în agricultură, altfel pleacă din nou peste hotare. Lucrurile merg bine, însă, pentru tânărul fermier. Rezultatele încep să se vadă, iar cererea pentru produsele sale gustoase este din ce în ce mai mare.

”Pe mine m-a ajutat foarte mult programul tomata. Eu sunt beneficiar al măsurii 6.1: Instalarea tinerilor fermieri, e al treilea an în care sunt și beneficiar al ajutorului de minimis pentru tomate. Aveam de gând să deschid un business în agricultură, după o experiență de 6 ani într-o fermă de căpșuni și zmeură din Scoția, iar aceste măsuri m-au ajutat mult, m-au împins de la spate”, a relatat Ionuț în emisiunea ”Realități Rurale”.

Experiența în culturile de căpșuni și zmeură l-a determinat pe tânărul fermier să vrea să pornească o afacere de același gen, însă s-a reorientat repede și spre legumicultură. ”Am început cu o fermă de căpșuni și zmeură, pentru că pe acestea le cunoșteam, dar din presă am aflat de oportunitățile legate de legumicultură. Am aflat de posibilitatea accesării sprijinului de 3000 de euro dacă cultivăm tomate în solar extratimpuriu sau extratârziu.Și atunci am decis să încerc și pe partea aceasta, iar eu zic că este o măsură de real succes. De la an la an, găsim pe piață roșii românești mai devreme sau mai târziu decât perioada lor obișnuită.”

Cum drumul spre succes nu este niciodată lipsit de obstacole, Ionuț a trecut prin momente dificile în această primăvară, din cauza fenomenelor meteorologice. Solarul său a fost devastat de un vânt puternic, corborat cu averse sub formă de grindină. ”Mi-a fost distrusă o suprafață de 1100 de metri pătrați. Abia ce plantasem răsadurile de o săptămână, era un solar încălzit. A fost, dacă nu o tragedie, cel puțin o pagubă substanțială. Am avut noroc cu mediatizarea cazului meu și cu membri comunității din zonă, care m-au ajutat imediat pentru a-mi reface răsadurille”, își aduce aminte legumicultorul. 

Una peste alta, cu bune și cu rele, afacerea lui Victor Ionuț Radu prosperă, iar oamenii îi caută produsele, atât în supermarket sau la piață, cât și în mediul online. După cum mărturisește chiar el, vânzările de anul acesta s-au dublat față de cele din 2018, iar eforturile, atât financiare cât și fizice, au fost și ele pe măsură. 

”Mobilizarea și munca din greu și în echipă este unica noastră șansă, nu doar să rămânem pe piață, ci să trecem la nivelul următor. Avem decalaje destul de mari față de cei din afară, așa că trebuie să le recuperăm și să ajungem la nivelul lor. Avem avantajul solului, iar în sudul țării ne ajută și clima foarte mult. Momentan noi ne putem descurca folosind solul, nu este nevoie de culturile hidroponice”, a spus acesta.

Cea mai mare dorință a lui Ionuț este să nu fie nevoit să-și vadă copiii plecând la lucru peste hotare, așa cum a fost nevoit s-o facă el. ”Vrem să rămână aici, poate chiar să muncească alături de noi. Dacă noi creăm această bază, ei vor avea ocazia să lucreze la un nivel mult mai ridicat”, a mai spus tânărul fermier.