26 mai 2022 - 20:31

Intors din Anglia pentru a hrani romanii. Povestea lui Gabi Danciulescu, un fermier de succes

Nimic nu e mai frumos decât o poveste de succes. Acesta este și cazul celei pe care o veți citi în rândurile următoare, o poveste a unui fermier întors acasă după 10 ani de muncă peste hotare,, pentru a hrăni oamenii cu legume sănătoase și gustoase.

Numele lui este Gabi Dănciulescu și a fost invitatul lui Bogdan Tudor în cadrul emisiunii ”Realități Rurale”. Realizatorul AGRO TV l-a descusut pe legumicultor, pentru a-i afla povestea, în sepranța că o să-i inspire și pe alții să-i urmeze calea. Gabi Dănciulescu a fost plecat, timp de 11 ani, la muncă în Anglia, unde a lucrat în construcții, ca majoritatea celor care se duc să muncească acolo. După cum o spune chiar el, este un domeniu în care se câștigă bine, însă banii nu pot să compenseze o viață trăită printre străini, departe de casă. De aceea, Gabi a hotărât să părăsească Regatul Unit după mai bine de un deceniu și să se întoarcă în localitatea natală: Vădăstrița, județul Olt.

”Acum în jur de trei ani și jumătate am luat, împreună cu soția mea, decizia să ne întoarcem în țară. Apăruse deja și primul copil și nu ne-am dorit să copilărească într-o țară străină. Dacă am fi rămas acolo și l-am fi dat la școală acolo, probabil s-ar fi rupt toate legăturile cu România. Ideea de a ne întoarce a fost mai veche, a înmugurit ușor-ușor, a făcut ramuri, iar acum trei ani am decis să o concretizăm. Când am venit aici, eram rupți de realitate. După 10-11 ani în Anglia, nu prea mai știam cum stau lucrurile aici. Avantajul a fost că părinții mei erau agricultori, așa că am decis să mergem și noi pe drumul acesta și să vedem cum o să porspere în timp afacerea aceasta”, a mărturisit Gabi în platoul AGRO TV.

Acesta a mai recunoscut că primele câteva luni de la întoarcerea în România au fost ca o vacanță, gândindu-se doar la ce o să facă mai departe. Discutând cu prietenii și cu familia, ideea agriculturii a început să prindă din ce în ce mai mult contur, așa că, într-un final, s-a decis să o pună în practică. A luat legătura cu tinerii fermieri din Olt și a ”intrat în horă”.

”Despre programul ”tânărul fermier” am aflat prima oară din presă, iar ulterior am aflat de Florin Ciobanu și am luat legătura cu el, să vedem dacă ne poate ajuta. Am accesat programul și deși banii au fost cam puțini, i-am completat și din buzunarul propriu și i-am investit ca să mergem înainte”, a spus fermierul. 

Acesta a mai vorbit și despre cum a luat ființă cooperativa din care face parte și care are acum peste 60 de membri. 

”Ulterior am întiințat cooperativa, tot cu ajutorul domnului Florin Ciobanu, care ne-a informat despre toate programele. La început au fost niște neînțelegeri, eram foarte mulți, în jur de 30-40 de fermieri. Au fost discuții, iar într-o seară am luat hotărârea împreună cu câțiva prieteni să o facem. În prezent, suntem în cooperativă cei 7 membri fondatori și împreună cu ceilalți, ajungem la un număr de 67 de membri”

Gabi Dănciulescu a mai vorbit și despre planurile cooperativei. Aceasta a încheiat anul acesta un contract cu un mare retailer, iar colaborarea funcționează de minune. ”Sperăm ca pentru anul viitor să luăm niște suprafețe mult mai mari pe care să le cultivăm, ca să putem să condiționăm și noi retailerul să se muleze un pic pe nevoile noastre. Am intrat anul acesta cu suprafețe mai micuțe, pentru că, fiind primul an, prima încercare, am zis să nu intrăm toți, ci să vedem mai întâi cum merge.”

Realizatorul Bogdan Tudor a mai vorbit cu Gabi și despre ”Programul Tomata”, un program esențial atât pentru succesul său, cât și a altor mulți fermieri din România. Potrivit acestuia, peste 40 de fermieri din cooperativă au accesat acest program, chiar și cei care nu doreau inițial să cultive roșii. 

”Sunt fermieri cărora li se pare mai ușor să cultive doar ardei, sau doar vinete, dar, prin programul acesta, au văzut o oportunitate prin care se pot dezvolta. Înainte, munca necesară pentru a produce aceste roșii li se părea mai costisitoare, dar acest program acoperă cheltuielile și le permite să aibă o gamă mai mare de produse”, a mai spus Gabi Dănciulescu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Comments are closed.