27 octombrie 2021 - 09:22

Vești despre culturile de toamnă de la experții INCDA Fundulea: „Aparatul foliar a fost afectat”

Posibile necrozări parțiale ale aparatului foliar, produse de temperaturile scăzute culturilor agricole de toamnă. Acesta este principalul avertisment transmis autorităților competente de dr. Emil Georgescu, în contextul estimărilor stării culturilor la INCDA Fundulea.

Precizările sunt parte a Jurnalului Zilei din 9 martie 2021, realizat de Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) și transmis în exclusivitate ediției online a Agro TV.

„ (…) Sunt posibile necrozări parțiale ale aparatului foliar, produse de temperaturile scăzute”, se scrie în documentul citat la capitolul rapiță de toamnă. „Aproximativ 75 % din aparatul foliar format toamna a fost afectat pe parcursul iernii. Frunzele din centrul rozetei, s-au format în general în februarie și au supraviețuit valului de frig de la mijlocul lui februarie”, mai explică expertul.

Specialiștii citați în raport vorbesc și despre grâul și orzul de toamnă. În ceea ce privește grâul semănat în epocă optimă, experții susțin că „nu s-au observat încă probleme deosebite”.

La orz însă, în cazul culturilor semănate înainte de epoca optimă „s-a observat o reducere a aparatului foliar”.

Cu privire la mazărea de primăvară nou răsărită, cultivată în sistem ecologic, experții susțin că a fost observat un atac precoce de Sitona lineatus (gărgărița frunzelor de mazăre).

Care au fost condițiile agrometeorologice ale zilei

Potrivit documentului citat, marți, 9 martie 2021, s-au semnalat precipitații slabe în nordul țării.

Totodată, temperaturile maxime față de perioada precedentă au scăzut în majoritatea zonelor, dar în special în sud vestul țării, unde izolat au fost depășite 15 grade Celsius.

„Cea mai mare temperatură maximă s-a înregistrat în sud vestul țării la Calafat (15,1 grade Celsius), iar cea mai scăzută în depresiunile din estul Transilvaniei la Joseni (4,1 grade Celsius)”, se mai scrie în Jurnalul Zilei realizat de ASAS.

De asemenea, temperaturile minime s-au menținut negative în majoritatea zonelor, excepție făcând zona de influență litorală, aici înregistrându-se valori pozitive, dar modeste.

„Cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat în nordul țării la Rădăuți (minus 7,7 grade Celsius), iar cea mai mare temperatură minimă (3,0 grade Celsius) a fost observată la Constanța.

Condițiile agrometeorologice de la INCDA Fundulea au fost următoarele: – temperatura maximă a aerului a fost de 11,4 grade Celsius, iar temperatura minimă a aerului – minus 0,7 grade Celsius.

De asemenea, stratul superficial de sol este uscat, scriu experții, observându-se formarea unei cruste de 2-3 cm.

Se așteaptă vreme ploioasă pentru perioada 10-11 martie 2021 și 16 martie.

Temperaturile maxime scad miercuri (10 martie 2021) până la 2 grade Celsius, apoi încep să crească din nou, iar minimele vor fi cuprinse între minus 1 și 6 grade Celsius”, au conchis specialiștii citați în Jurnalul Zilei al ASAS.

Marți, 9 martie 2021, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ în sudul țării, valabil începând din această noapte, până joi dimineața.

Avertizarea este valabilă în 15 județe: Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dol, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Buzău, Ialomița, Călărași, precum și în București.