Vești de la Comisia Europeană: Încă o rundă de ajutoare publice pentru agricultori!

Veștile de la Comisia Europeană pentru fermieri vin una caldă și una rece: cadrul temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de impactul războiului din Ucraina va fi prelungit, însă nivelul plafoanelor nu se modifică, așa cum au solicitat luni, la Consiliul AgriFish, miniștrii agriculturii din 15 state membre.

Comisia Europeană a anunțat joi că va prelungi cadrul Ucraina cu încă șase luni, până la sfârşitul lui 2024, informează AFP şi dpa, citate de AGERPRES.

Adoptat în martie 2022, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la explozia costurilor la energie şi la îngrăşăminte, în condiţiile în care cele două ţări aflate în război erau importanţi producători de aceste produse, mecanismul permitea statelor membre să aloce, până la sfârşitul lui iunie 2024, până la 280.000 de euro ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de criză, precum şi până la 335.000 de euro întreprinderilor din sectorul piscicol şi acvacultură.

Prin decizia executivului european statele membre ale UE vor putea, dacă doresc, să continue până pe 31 decembrie 2024 distribuirea acestor ajutoare către întreprinderile agricole afectate.

Nivelul plafoanelor de ajutoare nu se modifică, însă limita de şase luni „oferă mai mult timp pentru a pune în aplicare măsuri de sprijin dacă este necesar”, explică oficialii CE.

La reuniunea Consiliului Agrifish ce a avut loc luni, 29 aprilie, la Luxemburg, miniştrii agriculturii din circa 15 state ale UE, printre care Franţa şi Germania, au cerut Comisiei să majoreze nivelul maxim de ajutoare publice pe care o ţară îl poate acorda unei întreprinderi agricole fără notificare oficială sau undă verde prealabilă din partea Bruxellesului, gardian în domeniul concurenţei.

- Publicitate -

Cele 15 state doreau ca plafonul acestor ajutoare de minimis, acordate în afara fondurilor europene ale PAC, să fie majorat la 50.000 de euro pe întreprindere agricolă timp de trei ani, de la nivelul actual de 25.000 de euro, stabilit printr-o legislaţie amendată în 2019.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole