APIA vine cu vești bune pentru crescătorii de animale! În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, directorul general al instituției, Adrian Pintea, a vorbit despre plățile care vor fi efectuate în perioada următoare către crescătorii de animale. Șeful APIA a precizat că fermierii vor primi în zilele următoare aproximativ 65 milioane de lei printr-o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.
”Pot să spun că APIA are vești bune și pentru sectorul zootehnic. Pentru Hotărârea de Guvern 1179/2014, pentru ameliorare, în care noi am acordat o sumă de bani, Guvernul a aprobat în ultimele săptămâni o suplimentare cu 65 de milioane de lei. Am primit această suplimentare aferentă cererilor care au fost depuse până la data de 30 septembrie 2020. Pentru taurine, bubaline, porcine și ecvine s-a repartizat o suplimentare de 30 milioane de lei, iar pentru ovine și caprine 35 de milioane.
Pot să le spun fermierilor că astăzi, colegii mei au terminat de instrumentat aceste dosare, am și făcut deschiderea către Minister, iar până la sfârșitul săptămânii conturile APIA vor fi alimentate cu acești bani și vom face plata către fermieri”, a transmis directorul general APIA, Adrian Pintea, în direct la AGRO TV.
Reamintim că Potrivit MADR, la articolul 18 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare, este prevăzută perioada de aplicare, respectiv 2015 – 2020. În acest sens, MADR prelungește schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește cu 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2021.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.
Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie “Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.
Luchian Botoșani nu am primit nimic la pămînt și nici la covid
Banii pe Covid-19, când se plătesc, având in vedere ca s-a anunțat începerea plăților din 25 Noiembrie?