Ajutor de stat pentru crescătorii de animale, prelungit! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică o hotărâre privind prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 967 din 30 decembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 30 iunie 2021.
Potrivit MADR, la articolul 18 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare, este prevăzută perioada de aplicare, respectiv 2015 – 2020. În acest sens, MADR prelungește schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește cu 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2021.
Amintim că secretarul de stat MADR George Scarlat a anunțat în premieră pentru AGRO TV prelungirea acestei scheme de ajutor de stat. ”În ceea ce privește HG 1179, tocmai acum două ședințe de Guvern am suplimentat suma necesară, pentru că dăm o importanță sectorului de ameliorare. Acest sprijin va continua și în următorii trei ani de zile și veți fi invitați în perioada următoare să discutăm cum doriți și ce să îmbunătățim”, a precizat Scarlat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu mai bine de o săptămână în urmă.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.
Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.
De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.