17 septembrie 2021 - 15:57

Veste bună pentru crescătorii de animale! Schemă de AJUTOR de stat, prelungită cu 3 ani

În emisiunea ”Agricultura la Raport” de aseară, crescătorul de ovine Ionică Nechifor a ridicat o problemă extrem de importantă pentru fermierii din sectorul zootehnic. Hotărârea de Guvern 1179/2014, privind sprijinul pentru ameliorarea animalelor, expiră în luna decembrie. Acesta l-a întrebat direct pe secretarul de stat MADR, George Scarlat, prezent în emisiune, dacă această schemă de ajutor va continua și în anii următori. Iată răspunsul oficialului MADR:

”În ceea ce privește HG 1179, tocmai acum două ședințe de Guvern am suplimentat suma necesară, pentru că dăm o importanță sectorului de ameliorare. Acest sprijin va continua și în următorii trei ani de zile și veți fi invitați în perioada următoare să discutăm cum doriți și ce să îmbunătățim”, a precizat George Scarlat.

Concret, scopul Hotărârii de Guvern 1179/2014 este să instituie o schemă de ajutor de stat, având ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Ajutorul de stat se acordă pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine și ecvine.