17 octombrie 2021 - 13:38

Veste bună pentru părinții din Ialomița. 900.000 de euro pentru creșterea copiilor de creșă

Locuitorii din Făcăeni, județul Ialomița, vor beneficia în cea de-a doua jumătate a anului în curs de beneficiile unei investiții din bani europeni, în valoare de aproximativ 900.000 euro. Concret, părinții cu copii antepreșcolari din comună îi vor putea lăsa în grija angajaților primei creșe din mediul rural care va funcționa în Făcăeni.

Potrivit precizărilor făcute de vocile autorizate ale asociației Arte 21, proiectul este derulat de administrația locală împreună cu ONG-ul amintit mai sus, 73 de micuți urmând să beneficieze de îngrijirile necesare.

„Aproape 900.000 euro va cheltui comuna Făcăeni din județul Ialomița pentru înființarea unei creșe în beneficiul copiilor antepreșcolari din comună în cadrul proiectului «Creșa Făcăeni – Dezvoltarea serviciilor de educație antepreșcolară în comuna Făcăeni, jud. Ialomița, ID 133223» cofinanțat din FSE prin POCU 2014-2020.

Conform statisticilor, România are în jur de 350 de creșe în funcțiune la nivel naţional, din care numai una la nivel rural. Prin apelul POCU «Dezvoltarea serviciilor de educaţie antepreşcolară», comuna Făcăeni a obţinut finanţarea necesară înfiinţării primei creşe din mediul rural din jud. Ialomiţa”, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

Investiția are ca prioritate grupurile cu risc de părăsire timpurie a școlii

În documentul citat se mai arată că obiectivul general al proiectului constă în creșterea participării la învăţământul antepreşcolar cu 73 de copii din mediul rural, aparţinând grupurilor cu risc de părăsire timpurie a şcolii, cu accent pe copii aparţinând minorităţii rome, cu domiciliul în comuna Făcăeni.

Rezultatul aşteptat al proiectului este creşterea, în comuna menţionată, cu 50% a ratei de cuprindere în învăţământul antepreşcolar şi preşcolar, în special pentru categoriile dezavantajate de copii.

„Proiectul este implementat de comuna Făcăeni în parteneriat cu Asociaţia ARTE 21 – Poveştile lumii pe o perioadă de 30 de luni începând cu 23 decembrie 2020 în beneficiul a 73 de copii care vor avea la intrarea în proiect vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani, au domiciliul în comuna Făcăeni, judeţul Ialomiţa, minim 20 de părinţi/tutori/persoane care au în grijă copilul cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vor participa la programul de educaţie parentală si măsurile de sprijin pentru o viaţă activă şi îngrijire mai bună a copilului, minim două persoane din personalul didactic din EICP ce deserveşte creşa înfiinţată prin proiect vor beneficia de formare formală şi nonformală pentru a dobândi competenţe certificate şi necertificate în domeniul educaţiei timpurii”, potrivit precizărilor făcute de preşedinta Arte 21, Iolanda Chioaru.

Bugetul proiectului este în valoare de 4.279.553,50 lei din care 3.637.620,48 lei reprezintă finanţare europeană nerambursabilă, 575.387,95 lei – finanţare din bugetul naţional nerambursabilă şi 66.545,07 lei reprezintă cofinanţare de la bugetul comunei Făcăeni.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)