Sprijin pentru invatamantul agricol! S-au alocat 10 Milioane lei pentru liceele de profil

Ministerul Agriculturii a alocat un sprijin în valoare de 10 milioane de lei pentru liceele agricole. Potrivit ministrului Adrian Oros, au fost semnate 56 de contracte pentru finanțarea liceelor agricole din toată țara. Aceste sume de bani vor fi folosite în cadrul fiecărei unități de învățământ pentru realizarea investițiilor necesare, precum cheltuieli pentru materialele necesare elevilor pentru desfășurarea activităților în cadrul liceelor agricole.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a subliniat că învăţământul agricol profesional dual este una dintre soluțiile pentru a rezolva problema forţei de muncă calificate în agricultură. „Avem și exemplul altor state europene, unde în cadrul învăţământului agricol, există acest sistem dual de pregătire, costurile pentru autorități fiind mici, pentru că există parteneriate cu fermierii, cooperativele și asociaţiile din regiune. Aceștia sunt agenţi economici care sunt deja pe piaţă, în economia reală, toţi elevii sau studenţii având oportunitatea de a face practică în acele ferme laboratoare sau fabrici de procesare. O pregătire practică care nu costă nimic sistemul de învăţământ, iar pregătirea teoretică se poate face în şcolile existente, cu profesorii existenți, dar cu revizuirea curriculei. Se poate!”, a scris Adrian Oros pe pagina sa oficială de pe Facebook.

Pentru fiecare liceu în parte, se va aloca suma de 175.000 de lei, transmite secretarul de stat la MADR Emil-Florian Dumitru.

Numărul liceelor agricole s-a redus considerabil pe parcursul anilor. Spre deosebire de anul 1997, când în România existau 238 de licee agricole potrivit Euroactiv, în prezent sunt doar 58 de astfel de instituții cu profil agricol. Declinul învățământului agricol a dus la îmbătrânirea forței de muncă și scăderea drastică a numărului de specialiști, probleme actuale din sectorul agricol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole