Valeriu Tabără: ”Vor să dispară creșterea porcului în România și toată lumea tace”

Pesta porcină africană continuă să facă ravagii în România, iar efectivele de porci din marile ferme sunt din ce în ce mai diminuate. Recent, un astfel de episod tragic s-a petrecut în ferma lui Dimitrie Muscă, unde 22.000 de suine au trebuit să fie eutanasiate, deși fermierul atrage atenția de ani de zile asupra problemei virusului PPA.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, a vorbit atât despre cazul particular al fermierului din Arad, dar și despre situația generală a gestionării pestei porcine africane în România. În opinia sa, lipsa de măsuri a autorităților abilitate este de nescuzat, iar aceste instituții ar putea avea pe conștiință dispariția creșterii porcului în România.

”Îmi pare rău, aproape îmi vine să plâng pentru ce i s-a întâmplat lui Dimitrie Muscă legat de pesta porcină africană, deși a tot atras atenția de ani de zile. Știți că nu poate să îngroape porcii acum, pentru că apa freatică e la doi metri? Nu poate băga cadavrul în apă. Nu vă mai spun ce prețuri se cer la incinerare, pentru că te lasă mort. Și nimeni n-a luat nicio măsură de ani de zile.

Au fost atenționați, și fosta conducere de la Ministerul Agriculturii, și actuala, și o instituție pe care o avem și care ar trebui tăiată în bucăți. Iertați-mă că o spun. N-a făcut nimic și îmi spune mie că nu se poate face nimic. Cum să nu se poată facă nimic? Adică am eliminat toată zootehnia, dar când ți s-a spus să limitezi toată populația de mistreți, că avem o înmulțire a unor carnivore care împrăștie virusul… Doamne ferește să fie adevărat, dar mi s-a spus că inclusiv lângă Timiș, lângă combinat, s-au găsit puse cadavrele unor porci. Vor să dispară creșterea porcului în România și toată lumea tace, inclusiv instituțiile statului. E normal?”, a precizat Valeriu Tabără.

Președintele ASAS ne-a relatat și o experiență personală în care a constatat lipsa de măsuri de biosecuritate prezentă în ferme.

”Deficitul la carnea de porc ajunge acum la 40% și e posibil ca tot porcul din România, din sistemul organizat, să fie distrus. Și toată lumea tace. Cum e posibil așa ceva? M-am dus în Delta Dunării acum doi ani și n-am văzut niciun element de siguranță, te puteai plimba pe unde vrei. Începând cu ora 16, nu mai stătea nimeni să vadă ce se întâmplă cu carantina. Păi cum să nu avem ce avem? Și nimeni nu are nicio responsabilitate”, a mai spus Valeriu Tabără.

Reamintim că, potrivit ultimei actualizări de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), România are un număr de 428 de focare active de PPA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. „… Vor să dispară creșterea porcului în România și toată lumea tace, inclusiv instituțiile statului. E normal?”, a precizat Valeriu Tabără.” Ce a precizat dl. Tabara? A ȋnşirat generalităţi, auzite, spuse de alţii…doar vorbe. Se revoltă ȋmpotriva unui sistem, a unei situaţii, la care a contribuit din plin pe când era pe cai mari, ȋmpreuna cu neocomuniştii lui iliescu. Este revoltător faptul că personaje ca Tabară, Pârvan, Ilie Şerbănescu, etc. ne dau lecţii de democraţie. Nu cred că mai avem nevoie de astfel de „specialişti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole