Dezastru în ferma lui Dimitrie Muscă! Pesta porcină africană, motivul uciderii a 22.000 de suine (exclusiv)

Suine aparținând șeptelului unei exploatații specializate din localitatea arădeană Macea, una din cele trei care aparțin familiei Muscă, au început să moară, după ce au prezentat simptome de pestă porcină africană (PPA).

Contactat telefonic de jurnaliștii ediției online a Agro TV în jurul prânzului, Dimitrie Muscă a confirmat prezenta pestei porcine africane în ferma sa și dă vina pe „o mână criminală” pentru infectare.

„Nimeni nu știe ce s-a întâmplat; o mână criminală. Este și acum un nivel maxim de biosecuritate în fermele noastre, dar eu bănuiesc că a fost o mână criminală. N-am dovada încă. Deocamdată, DSVSA Arad face verificări, dacă există vreo scurgere, ceva. (…) Da, da este confirmată (n.r. – prezența PPA în fermă). Asta înseamnă că toți cei aproximativ 22.000 de capete vor fi eutanasiați. Nu s-a făcut nimic cu porcii mistreți la noi în zonă. Este jale cu porcii mistreți. Personal, am văzut cadavre de mistreți prin pădurile din apropiere, la greu”, a precizat Dimitrie Muscă.

Potrivit precizărilor făcute pentru Agerpres de Marcel Roșu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, întreg efectivul de porci al fermei vizate, unul care numără circa 22.000 de capete, ar urma să fie neutralizat.

Asta, bineînțeles, după confirmarea prezenței virusului PPA în ferma lui Muscă, informare care la ora publicării materialului (10:21) sursa citată avea să sosească de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, unde, de altfel au și fost transmise probele prelevate de la porcii suspecți de îmbolnăvire, a declarat pentru Agerpres șeful DSVSA Arad.

„Ferma are peste 20.000 de capete, care vor fi ucise după ce şi laboratorul din Bucureşti confirmă diagnosticul. În acest moment avem confirmare parţială, pe baza analizelor făcute în laboratorul din Arad”, a precizat șeful DSVSA Arad.

- Publicitate -

În judeţul Arad, epidemia de PPA și-a făcut simțită prezența pe 4 august 2020, de când infecţia a fost confirmată la 268 de porci din gospodării, iar în total au fost ucişi preventiv 2.268 porci domestici.

La mistreţi, în acest timp au fost confirmate 204 cazuri de îmbolnăvire, dar numărul de cadavre găsite este mult mai mare, însă multe nu au putut fi investigate din cauza stării avansate de putrefacţie în care se aflau.

La or actuală sunt active 47 de focare de pestă porcină africană.

Luni, autorităţile judeţene au anunţat închiderea tuturor traseelor turistice din munţii Zărand, Codru-Moma şi Găina din cauza pestei porcine africane.

Țara noastră înregistrează 428 de focare active de pestă porcină africană

La nivel național se înregistrează 428 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 36 de judeţe, din care şase în exploataţii comerciale şi şase în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate vineri, 5 martie 2021, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea din 26 februarie, când au fost consemnate 443 de focare.

În intervalul 25 februarie – 4 martie 2021 au fost înregistrate 24 de focare noi de pestă porcină africană în 14 judeţe şi au fost stinse 39 în nouă judeţe.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.176 cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

Potrivit prevederilor europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

PPA nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole