28 octombrie 2021 - 15:11

Pesta le-a omorât porcii-n bătătură. „Serviciile veterinare au intervenit de urgență!”

În localitatea Obrejița, din județul Vrancea, pesta porcină africană (PPA) a omorât șase porci dintr-un șeptel de 14 suine. Ca urmare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea a trecut la uciderea preventivă a restului de porcine găsite în gospodărie.

„În data de 03.03.2021, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane într-o gospodărie având ca efectiv total 14 porci, din care şase porci morţi, situată în localitatea Obrejita, judeţul Vrancea. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodaria din localitatea Obrejița, Com.Obrejița, județul Vrancea a fost plasata sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA județene.

Conform aceleiași informări, pentru a preveni răspândirea virusului de pestă porcină africană, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCA) Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie.

„DSVSA Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor HG nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018”, au conchis vocile oficiale ale DSVSA Vrancea, care au mai adăugat că „ancheta epidemiologică este în desfășurare”.

România înregistrează 428 de focare active de pestă porcină africană

În prezent, România înregistrează 428 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 36 de judeţe, din care şase în exploataţii comerciale şi şase în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate vineri, 5 martie 2021, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea din 26 februarie, când au fost consemnate 443 de focare.

În intervalul 25 februarie – 4 martie 2021 au fost înregistrate 24 de focare noi de pestă porcină africană în 14 judeţe şi au fost stinse 39 în nouă judeţe.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.176 cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA.