26 mai 2022 - 20:47

Valeriu Tabără: „hibrizii românești de porumb Olt și F376 trec foarte bine peste secetă”

Reputatul cercetător și profesor universitar Valeriu Tabără a explicat, într-un interviu oferit Agro TV, motivul pentru care hibrizii de porumb Olt și F376 reprezintă două produse de top ale geneticii românești, fiind extrem de căutate de fermieri. Din punctul de vedere al profesorului Tabără, argumentele forte ale hibrizilor românești sunt „adaptabilitatea la condițiile de mediu și un sistem radicular bun.

Întreaga plantă valorifică foarte bine inputurile care i se aplică – îngrășăminte, pregătirea corespunzătoare a solului și, sigur, apar rezultate excepționale atunci când există și apă la nivelul optim.” Doctor în agricultură încă din anul 1984, Valeriu Tabără arată că Olt și F376 „au o toleranță foarte bună la secetă și trec foarte bine peste oscilațiile termice și chiar de umiditate – umiditate de sol și atmosferică.” Tradiția agricultorilor români de a opta constant pentru hibrizii autohtoni se explică, crede Valeriu Tabără, prin faptul că „fermierii se atașează de hibrizii față de care au încredere că pot obține rezultate bune indiferent de anul de cultură.

Fermierii cunoscând foarte bine acești hibrizi, îi caută, îi folosesc și au încredere în continuare, valorificându-i nu numai din punct de vedere productiv, ci și calitativ.” În plus, Olt și F376 „au bază genetică foarte bună, un grad de adaptabilitate bun, constanță în producție și o toleranță față de condițiile climatice variabile sau extreme. Rezultatele excelente sunt date în partea centrală a Câmpiei Române, spre vestul ei, în județele Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, dar și în anumite zone din estul Bărăganului, pe zona Moldovei și în partea de vest a țării. Se vede partea de genetică românească, cu adaptabilitate foarte bună, bază genetică solidă și de calitate.”

Un avantaj al geneticii românești recunoscut chiar și peste hotare este cantitatea și calitatea proteinei pentru furajarea animalelor: „Hibrizii românești au – explică Valeriu Tabără – o calitate indiscutabil superioară în furajarea animalelor față de cei din străinătate. Iar acest lucru se vede în conținutul în proteine.

Este vorba despre o proteină care depășește de multe ori 10-12%, se duce către 13%, în timp ce – îmi pare rău să o spun – o mare parte din hibrizii importați se limitează undeva la 7-8% proteină. Și nu aceasta este problema, ci structura proteinelor din bobul de porumb importat: nu este suficient să am foarte multă zeină, de pildă, care nu se asimilează în organismul animal, este bine să fie aminoacizi esențiali – lizina, triptofanul, izoleucina și toate celelalte, pe care le găsim în proteina din hibrizii românești. Si aici este unul dintre avantajele acestor hibrizi.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.