28 octombrie 2021 - 14:41

Valeriu Tabără avertizează: În 2-3 ani putem ajunge la execuții MASIVE ale fermierilor

Fermierii români afectați de seceta de anul trecut la culturile de primăvară așteaptă încă o soluție oficială de ajutor din partea Guvernului. Deși oficialii au promis un răspuns în 2-3 zile după discuțiile cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, iată că la mai bine de o săptămână după, încă nu avem o comunicare oficială. În acest context, fermierii sunt din ce în ce mai neîncrezători și nu știu cum își vor mai salva afacerile, mai ales că unii dintre ei au început să fie executați de către traderi.

Subiectul a fost discutat de Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, împreună cu invitații săi: președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, și directorul executiv al Uniunii de ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Florentin Bercu.

”A trecut o săptămână. Văzând că nu primim niciun răspuns, noi am insistat și a avut loc o nouă întâlnire la Ministerul Agriculturii cu cei patru reprezentanți ai Alianței. Din păcate, deși noi așteptam să primim o soluție, Ministerul Agriculturii nu a venit cu o soluție în mod oficial, fie una dintre cele trei propuse de noi, fie alta. A rămas că domnul ministru va discuta cu domnul premier și ne va comunica soluția identificată, care să poată fi și implementată într-un timp cât mai scurt”, a precizat Florentin Bercu, director executiv UNCSV.

În completare, președintele ASAS, Valeriu Tabără, a mai venit cu niște precizări foarte importante. Acesta a atras atenția asupra faptului că, dacă aceste ajutoare vor veni, ele trebuie furnizate prin sisteme oficializate și sigure, astfel încât fermierii să aibă garanția că statul va plăti sumele necesare, iar fermierii nu se vor trezi în situația să fie executați de bănci pentru neplata datoriilor în câțiva ani.

”Aș vrea să atrag atenția asupra unui lucru. Nu cumva să se lase la limita de disperare a fermierilor, pentru că situația după anul trecut nu este una bună. Și nu cumva sistemul acesta de ajutorare a fermierilor să se facă prin sisteme care nu sunt oficializate sau nu au suficientă siguranță. Să nu ne trezim în 2-3 ani cu execuții masive de capital ale fermierilor. Eu atrag atenția de mai mult timp asupra acestei chestiuni. Nu nominalizez, nu intru în amănunte, dar o spun cu cea mai bună credință.

Dacă situația aceasta nu se rezolvă într-un fel sau altul, vom ajunge în situația de execuție a unor firme. De altfel, unii fermieri sunt deja executați de către furnizorii de inputuri. Până la această dată anul e bun, dar un pic de șoc termic poate face prăpăd, pentru că anul a fost extrem de neuniform”, a precizat Valeriu Tabără.