Vaca de carne sau vaca de lapte? Care e mai profitabilă și mai ușor de crescut

Vaca de carne sau vaca de lapte? O întrebare tot mai pregnantă pe care și-o pun cei care activează în sectorul zootehnic, iar răspunsurile par să se alinieze din ce în ce mai mult. În ultima vreme, mulți dintre fermierii cu care stăm de vorbă ne spun că afacerile cu vacile de lapte merg din ce în ce mai rău, iar mulți dintre ei preferă să se reprofileze pe rasele de carne. 

Într-o ediție recentă a emisiunii ”Portret de fermier”, Ovidiu Ghinea a fost în vizită la ferma familiei Abdula, care deși cresc de ani de zile vaci de lapte, au decis în urmă cu câteva luni să achiziționeze și vaci din rasa Angus. Motivele pentru care au ajuns să facă acest pas sunt numeroase.

”În aceste vremuri este foarte greu cu vaca de lapte. Problemele cu personalul și prețurile ne-au îndrumat într-o oarecare măsură spre vaca de carne. Avem vreo șase luni ce când am început și cu rasa de carne”, ne-a spus fermierul Esan Abdula.

Potrivit fermierului, în urma analizei pe car ea făcut-o, rasa Angus este cea mai pretabilă pentru zona în care se află, iar costurile pentru întreținerea unor astfel de vaci sunt mult mai reduse față de cele de lapte.

”Am stat și am analizat, iar vaca de carne, vaca Angus, este exact ceea ce ne trebuie. Am avut ani de zile vacă de lapte. Ea trebuie să stea la stabulație, să-și mănânce mâncarea, să stea jos să rumege, dar dacă o ții în felul acesta, nu mai poți să-ți depozitezi marfa pentru iarna. Ceea ce produci, ea mănâncă în continuu, iar dacă dai lapte la prețul care este pe piață, rămâi cu zero. Automat, ca să poți să trăiești, mai tai câte o vacă să o vinzi, și încet-încet rămâi fără. Noi sperăm că o să fie o treabă foarte bună cu vaca de carne. Munca e mult mai ușoară, se ține mult mai ușor, exploatează foarte bine islazul”, ne-a mai spus Esan Abdula.

Mai multe detalii despre ferma familiei Abdula puteți afla urmărind emisiunea ”Portret de fermier” în materialul video de mai jos:

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole