5 august 2021 - 08:04

Unde este Ciclul 2 din Programul TOMATA, promis de ministrul Oros?!

Legumicultorii români așteaptă încă, cu nerăbdare, anunțarea Ciclului 2 din Programul Tomata, promis în repetate rânduri de ministrul agriculturii, Adrian Oros. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, i-a transmis un mesaj public șefului MADR, în care îi cere să clarifice acest subiect.

”În legătură cu acest Program Tomata, sperăm ca prin intermediul AGRO TV să ne audă și pe noi ministrul agriculturii și să ne spună ce se întâmplă cu programul Tomata Ciclul 2 și să ne spună la programul Usturoiul care va fi suma pe care o vor primi fermierii. Toată lumea a mizat, ca și la ciclul 1 din tomata, că va primi 3.000 euro. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat, fermierul a primit cu 750 de euro mai puțin decât în anii trecuți, deci politica Ministerului Agriculturii nu a fost îndreptată și către sectorul de legume-fructe.

La programul Tomata ciclul 1 am avut, într-adevăr mai mulți beneficiari înscriși, dar suma alocată, trebuie să o spunem public, a fost mai mică cu 3.717.000 euro față de aceeași perioadă a anului 2019. În afirmațiile publice și întâlnirile cu fermierii, ministrul Oros a afirmat că se va deschide și Ciclul 2 și am ajuns aproape la 1 noiembrie și vedem că nu e. 

Într-un fel sau altul, am văzut din partea ministrului agriculturii, nu și din partea secretarilor de stat, o reticență față de horticultură, față de legumicultură. Cerem public, în cadrul emisiunii dumneavoastră, să ne spună cât mai repede dacă Tomata Ciclul 2 va continua. Pentru că din întâlnirile care au fost și cu alți membri ai executivului, inclusiv cu premierul, ministrul de finanțe a rămas surprins de acest Program Tomata ciclul 2, pentru că la el nu a ajuns nicio informație. Păi cum, tu ai afirmat public că va exista acest program, dar nu-l anunți pe ministrul de finanțe, cel care bugetează?”, este mesajul transmis de Ion Păunel către conducerea MADR.