22 ianuarie 2022 - 15:50

Ultimele noutăți de la Bruxelles: „Au forțat procentele dedicate măsurilor de climă și mediu”

Una dintre noutățile aduse de la Bruxelles de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, este și aceea că europarlamentarii au forțat procentele dedicate măsurilor de climă și mediu și nu au fost de acord cu propunerile miniștrilor UE de resort.

În cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat joi, 3 iunie 2021, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Oros a recunoscut importanța ecologice și sociale ale noii Politici Agricole Comune (PAC 2021-2027), dar el consideră că nu trebuie date la o parte componenta economică a agriculturii.

„Trialogul de săptămâna trecută, de la Bruxelles, a fost suspendat după două zile și două nopți în care nu am reușit să ajungem la un consens, Consiliul AgriFish – miniștrii Agriculturii – și Parlamentul European. Cerințele suplimentare care au fost în timpul negocierilor, din partea Parlamentului European, n-au putut fi acceptate și au fost respinse de către miniștrii Agriculturii.

„Am spus atunci că noi va trebui să ne întoarcem în țară, să le explicăm fermierilor care sunt condițiile, cum va arăta PAC (n.r. – Politica Agricolă Comună). Aceștia au nevoie de certitudini și au nevoie de resurse just alocate, iar acel concept de sustenabilitate a agriculturii trebuie să aibă trei componente.

„Este foarte importantă componenta ecologică, este foarte importantă, de asemenea, și componenta socială, dar nu trebuie să uităm de componenta economică. Și asta pentru că cu toții ne dorim o hrană sănătoasă și suficientă și la prețuri accesibile, dar în același timp nu vrem să falimentăm fermierii europeni.

„Sigur că, aici, cei din Parlamentul European au forțat, să zic așa, procentele dedicate măsurilor de climă și mediu. Dacă, inițial, noi ajunsesem la un consens ca pentru pentru Pilonul I – ecoschemele – să aibă pondere de 20%, în timpul negocierilor nici măcar la 25% cât am propus noi și am acceptat – miniștrii Agriculturii, 25% – cu acei doi ani de învățare și cu flexibilitatea ca banii rămași să poată fi dirijați spre alte forme de ajutor, să-i putem transfera în Pilonul II, nu s-a putut accepta acest lucru, dar nici noi n-am acceptat contrariul”, a mărturisit ministrul de resort, Nechita-Adrian Oros.

Plafonarea subvențiilor 500.000 euro neacceptată de miniștrii Agriculturii

În ceea ce privește plafonarea, propunerea eurodeputaților de 500.000 de euro în cazul plăților directe, nici această opțiune nu a fost acceptată de ministrul Oros și de omologii săi.

De asemenea, cu privire la Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), România a susținut data de referință anual, nu 2018.

„Discutăm despre o plafonare. Noi am cerut o plafonare voluntară și o plată redistributivă. În privința plafonării voluntare, se insistă de către Parlamentul European ca investițiile să aibă o plafonare de un milion de euro, iar plățile directe 500.000 de euro, ceea ce miniștrii agriculturii nu au acceptat.

De asemenea, am discutat despre menținerea Ajutorului Național Tranzitoriu și despre schimbarea datei de referință. Dacă vă amintiți, la Luxemburg s-a obținut schimbarea datei de referință din 2013 în 2018, dar noi dorim ca data de referință să se bazeze pe datele din fiecare an în care noi facem această plată ANT, mai ales că banii sunt din bugetul național”, a continuat ministrul Agriculturii.

Nu în ultimul rând, oficialul guvernamental a precizat că nu-și dorește ca vârsta maximă a tânărului fermier să fie redusă.

„Nu am acceptat ca tânărul fermier – vârsta maximă a tânărului fermier – să coboare la 35 de ani. Dorim s-o păstrăm la 40 de ani”, a continuat Oros.

Nu în ultimul rând, el a precizat că-și dorește, bineînțeles alături de omologii lui din celelalte țări UE, să încheie această Politică Agricolă Comună 2021-2027, „ca să știm ce avem de făcut”.

„Nu putem accepta o pondere atât de mare a măsurilor de climă și mediu – peste 65%, în detrimentul aspectului economic și al sustenabilității fermierilor europeni”, a conchis Nechita-Adrian Oros.

Trialog fără finalitate

Super-trialogul pe tema reorganizării subvenționării agriculturii blocului comunitar european (UE27) în următorii ani au continuat și vineri, 28 mai 2021, fără finalitate însă.
Și asta în condițiile în care negociatorii statelor membre au continuat să se lupte pentru a ajunge la un numitor comun cu privire la stabilirea regulilor menite să-i sprijine pe micii fermieri și să facă din sectorul agricol unul mai „verde” prin reformarea Politicii Agricole Comune (PAC).

Potrivit precizărilor făcute de un oficial european pentru Reuters, discuţiile se vor relua în iunie, pentru a se analiza reglementările menite să-i ajute pe micii fermieri şi a reduce impactul sectorului agricol asupra mediului.

Discuţiile neoficiale continuă vineri, dar nu pot fi adoptate decizii până la reluarea oficială a negocierilor în iunie, a explicat oficialul blocului comunitar.