ULTIMA ORA! Despagubirile pentru seceta, aprobate de Comisia Europeana

Comisia Europeană a aprobat despăgubirile pentru secetă care vor fi acordate de Ministerul Agriculturii! Anunțul a fost făcut de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferință de presă susținută în județul Maramureș. Potrivit șefului MADR, sumele urmează să fie plătite fermierilor imediat după rectificarea bugetară.
 
”Anul acesta vom acorda și despăgubiri, cum am spus. În primul rând despăgubiri pentru secetă, pentru culturile care au fost afectate. Proiectul Ordonanței de Urgență a fost deja elaborat, a fost trimis la Bruxelles. Comisia l-a aprobat, iar acum așteptăm rectificarea bugetară. Cei păgubiți o să primească sumele respective. Vorbim de 34.647 fermieri și 1,2 milioane de hectare”, a precizat ministrul Agriculturii. 
 
Șeful MADR a deschis întâlnirea de lucru cu structurile subordonate de la nivelul județului Maramureș, care s-a desfășurat la sediul Prefecturii din Baia Mare. Ministrul a atras atenția reprezentanților instituțiilor subordonate că este extrem de important ca acum să schimbăm paradigma și să acționăm direct – nu doar prin programele derulate de Minister – pentru rezolvarea unor probleme foarte serioase: slaba asociere care duce la putere scăzută de reprezentare a fermierilor, fenomenul de îmbătrânire în mediul rural, lipsa capacității de procesare și de depozitare – multe unități închise, fiind prost amplasate.  De asemenea, faptul că nu există baze de date cu informații clare, corecte și actuale, inclusiv la nivel județean, ridică serioase probleme în actul de decizie de la nivel central.
 
S-a pus accentul și pe demersurile viitoare pentru redresarea economică a României și aici, Adrian Oros a subliniat că trebuie impusă mobilizarea necesară pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurilor disponibile în viitor pentru gestionarea apei pentru agricultură, precum și pentru realizarea unei rețele naționale de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești, într-un parteneriat public – privat.
 
Alături de ministrul Adrian Oros, au participat la întâlnirea de lucru și un secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului și un secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Prefectul județului Maramureș și subprefectul , precum și reprezentanții instituțiilor coordonate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
 
Reamintim că despăgubirile pentru secetă vor avea următoarele valori la fiecare cultură:
  • grâu și la secară 925 RON/ha
  • triticale 805 RON/ha
  • orz 912 RON/ha
  • orzoaică 951 RON/ha
  • ovăz 772 RON/ha
  • rapiță 1002 RON/ha

Autor: Daria Diaconiuc

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole