Intenția Guvernului Ucrainei de a stabili preţuri minime de export pentru unele produse agricole va perturba comerţul, va reduce exporturile de cereale şi va provoca pierderi fermierilor, a avertizat joi Uniunea Traderilor de Cereale (UGA), care solicită suspendarea schemei, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.
Ucraina se află într-o situație delicată: pe de-o parte, caută să-şi majoreze veniturile, exportul de produse agricole fiind una dintre cele mai importante surse, pe de altă parte, trebuie să facă faţă impactului protestelor fermierilor din Europa, nemulţumiţi că importurile ieftine din această le afectează afacerile, motiv pentru care Uniunea Europeană, care care acordase Ucrainei acces fără taxe vamale pentru a o ajuta după invazia rusească din 2022, a și impus anumite limite la unele importuri.
În aceste condiții, Kievul a făcut calcule pentru a stabili preţuri minime de export pentru unele produse agricole, deşi adjunctul ministrului agriculturii, Mykhailo Sokolovi, a anunţat că reglementările nu vor intra în vigoare cel puţin până în august.
„Va avea un impact negativ asupra capacităţii exportatorilor de a-şi îndeplini obligaţiile, va submina încrederea partenerilor internaţionali în contrapărţile ucrainene, va complica planificarea şi finanţarea activităţilor de export şi, în acelaşi timp, va reduce competitivitatea mărfurilor ucrainene pe pieţele mondiale”, se arată în comunicatul UGA.
Preţurile minime se vor aplica la livrările de grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, rapiţă, soia şi alte produse agricole majore.