Ucraina nu va limita exporturilor de grâu nici în viitorul sezon, iulie 2023-iunie 2024, deoarece „recolta pare să fie mai mare decât se estima, deși mai redusă decât în timp de pace”, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, pentru Reuters, citat de Economica.net.
Potrivit ministrului adjunct al Agriculturii din Ucraina, fermierii au plantat mai mult grâu în zonele sudice, decât au previzionat autoritățile, în toamnă. Deși Guvernul din Ucraina a impus anumite limite pentru exportul de grâu, tocmai pentru a păstra în țară o cantitate suficientă pentru hrana populației, recolta fiind previzionată a fi mai mare decât se credea, exporturile se vor face în cantități mari, în continuare.
Estimările arată că fermierii au plantat 4,1 milioane de hectare de grâu de iarnă, ”în creștere față de prognoza din octombrie, de 3,7 – 3,8 milioane de hectare”, a declarat Vîsoţki care a adăugat că mărimea culturii de grâu a Ucrainei depinde în mare parte de ploile din primăvară, înainte de recoltare.
Ucraina estimează o recoltă de grâu cuprinsă între 16 și 18 milioane de tone
Recolta ar putea varia de la 16 la 18 milioane de tone, a estimat Vîsoţk. În 2022, Ucraina a produs 20,2 milioane de tone de grâu. Zona plantată este semnificativ mai redusă decât înaintea războiului, când fermierii plantau 6,2 milioane de hectare.
Datele de la Ministerul Agriculturii arată că până acum exporturile ucrainene de grâu au scăzut la 11,3 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone vândute peste hotare în aceeaşi perioadă din sezonul 2021/2022.
Incertitudini cu privire la cantitatea de grâu pe care o poate exporta, Ucraina
Traderii așteaptă să vadă dacă va fi extins acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagră, ceea ce va permite exportul de cereale din Ucraina. Acest acord, care a crescut concurența în rândul furnizorilor de grâu şi porumb, expiră în luna martie. Procesul de negociere pentru extinderea acordului a început deja.