17 octombrie 2021 - 08:50

Alți trei mistreți vânați în Vaslui au pestă porcină africană

Trei mistreți uciși pe Fondul de Vânătoare 15 Roșiești, respectiv pe Fondul de Vânătoare 18 Florești, ambele unități aparținând Direcției Silvice Vaslui, au fost depistați ca purtători ai virusului pestei porcine africane (PPA), a anunțat Instituția Prefectului județeană, vineri, 22 ianuarie 2021.

Potrivit sursei citate, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză joi, 21 ianuarie 2021, prezența virusului PPA la cei trei mistreți vânați.

După confirmarea diagnosticului, la solicitarea DSVSA județeană, Instituția Prefectului Vaslui a convocat joi, 21 ianuarie 2021, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) care a aprobat planul de măsuri pentru combaterea PPA.

„Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic”, au scris autoritățile vasluiene pe pagina de Facebook.

Vineri, 15 ianuarie 2021, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București transmitea aceleiași Prefecturi Vaslui confirmarea unui caz de pestă porcină africană (PPA) la un mistreț găsit mort pe Fondul de Vânătoare 49 Băcani, prin intermediul unui buletin de analiză.