Trei victime ale traficului de persoane, aflate de 12 ani în stare de sclavie la o stână din comuna ieșeană Schitu Duca, au fost salvate printr-o acțiune coordonată de echipa Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași.
În urmă cu 12 ani, trei băieți cu vârste de 12, 14 și 17 ani (acum având 24, 26, respectiv 29 de ani) ce se aflau pierduți în mijlocul unui câmp au fost ademeniți să lucreze contra unei sume de bani la paza și îngrijirea animalelor, fiind apoi tranformați de-a dreptul în niște sclavi la stână.
De-a lungul acestor ani, cei trei băieți au fost sechestrați, bătuți cu picioarele ori cu furca și ciomagul, supuși unor munci grele, fără pauză sau hrană, refuzându-li-se orice sprijin și asistență medicală, și torturați atunci când au încercat să evadeze.
Potrivit anchetatorilor, tentativele de evadare au fost întotdeauna zădărnicite de complicitatea implicită sau explicită a diferiților oameni din comunitate care raportau „stăpânului” încercările de fugă. Ancheta este în desfășurare pentru a aduce în fața justiției pe cei responsabili de aceste acte inumane și pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.
„La data de 18.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reținerea unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și supunerea la muncă forțată sau obligatorie. Din materialul probator administrat în cauză a reieșit că acesta (…) a recrutat trei persoane cu dizabilități și prin inducere în eroare cu privire la remunerația pe care urmau să o primească le-a primit și adăpostit la o fermă situată pe raza unei comune din județul Iași, unde, prin constrângere și împotriva voinței lor, le-a exploatat prin supunere la muncă forțată și obligatorie. Cercetările au stabilit faptul că inculpatul a acționat cu autoritate deplină asupra persoanelor vătămate, acestea fiind abuzate și private de mijloacele de subzistență elementare, de minime condiții de igienă și cazare, fără a fi remunerate pentru munca depusă și supuse la umilințe și agresiuni fizice și psihice. De asemenea, victimele nu au avut acces la sistemul medical și tratamentele adecvate afecțiunilor de care suferă. În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, se arată într-un comunicat al DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi.
Joi, 18 iulie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Autoritățile continuă să investigheze cazul și să ofere suport și asistență celor trei victime, care au intrat în managementul de caz al unei organizații nonguvernamentale specializate în asistența victimelor traficului de persoane.
Un răspuns
Oameni buni în ce țară trăim?!? Autoritățile statului dorm, sau sunt nepăsătoare. Se vede ca cei de la Apia care dau subvenții nu calcă absolut niciodată pe teren . Este inadmisibil.