Prețuri LA ZI! Traderii plusează cu zeci de dolari/tonă pentru grâul românesc!

Prețurile la grâu o iau razna, de la o zi la alta!

Abia ce se anunțase miercuri, 2 martie, un nivel record al cotațiilor pe piețele europene (o creștere de 34% în ultima lună), că a doua zi prețul grâului românesc a mai săltat cu câteva zeci de dolari/tonă!

Mișcarea de ieri înregistrată pe piețele din zonă se datorează zvonurilor privind o posibilă interzicere a exporturilor de grâu din Bulgaria. În contextul incertitudinilor legate de oferta rusească și ucraneană, traderii au reacționat rapid, astfel că diferența dintre prețul grâului bulgăresc și cel românesc s-a amplificat brusc, apărând cotații de 460-475 de dolari/tonă pentru grâul românesc, scrie economica.net.

Potrivit datelor înaintate de AgriCensus, o agenție de raportare în domeniul agricol, prețurile FOB din Varna sau Burgas la grâul cu 11,5% proteină, pentru livrările din martie, au ajuns la 428 de dolari/tonă. De asemenea, doar pentru destinații intra UE, au fost oferte pentru 405 dolari/tonă.

În schimb, prețul grâului românesc de 12,5% proteină a ajuns la 460-475 dolari/tonă, tot pentru livrările din luna martie.

În mod normal, prețurile la grâu înaintate de cele două țări sunt în mare măsură egale. Însă, în ultima săptămână ofertele bulgărești au fost puține și rare, iar ofertele românești s-au limitat la strictul necesar, întrucât comercianții evită să ia poziții pe o piață atât de incertă, în care rămâne neclar în ce măsură războiul din Ucraina ar putea afecta oferta globală de grâu, se arată în raportul AcgriCensus.

Surse comerciale au spus că este totuși puțin probabil să apară o interdicție completă a exporturilor din Bulgaria. UE ar trebui să fie de acord cu acest lucru și ar putea dori să se asigure că exporturile în UE ar putea continua.

Pe de altă parte, Bulgaria a intensificat controalele vamale, începând cu 3 martie, ceea ce a încetinit încărcarea navelor cu cereale. Astfel, traderii au început să se teamă astfel că este vorba, de fapt, de o încercare de a opri exporturile ca răspuns la conflictul din Ucraina.

„În acest moment, nu în mod oficial, ci prin instrucțiuni verbale, Bulgaria încalcă drepturile UE pentru libera circulație a mărfurilor”, a declarat pentru Reuters Radoslav Hristov, șeful Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale.

Autoritățile bulgare neagă însă blocajul exporturilor, spunând că este vorba doar de o sporire a controalelor vamale, în contextul situației din Ucraina.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole