Prețurile la grâu și porumb au crescut cu 35-40%! Se așteptă scumpiri încă pe-atât!

Prețurile la grâu și porumb sunt în continuă creștere pe piețele internaționale, iar specialiștii preconizează că scumpirile vor continua în ritm accelerat.

Preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40% de la 1 februarie, iar scumpirile ar putea continua cu încă 35-40%, arată o analiză data publicității joi de casa de brokeraj XTB România, informează AGERPRES.

Claudiu Cazacu, Consulting Analyst în cadrul XTB, atrage atenția că pe lângă gaze naturale şi petrol, grâul, porumbul şi alte mărfuri agricole sunt puternic influenţate de Conflictul din Ucraina. În plus, indirect, prin exportul de îngrăşăminte, regiunea are de asemenea un cuvânt de spus în piaţa agricolă globală.

Rusia, primul exportator mondial de grâu, deține împreună cu Ucraina, aflată și ea în top 5, mai mult de un sfert din exporturile globale de grâu. În aceste condiții, evenimentele din Ucraina pun serios în pericol echilibrul pieței globale de cereale în general.

Astfel, grâul a crescut pe piaţa europeană cu 34%, de la 269,25 euro/tonă, în prima zi din februarie, la 360,75 euro/tonă, miercuri, la închidere, atingându-se chiar chiar un vârf de 390 de euro.

Preţul grâului tranzacţionat futures în SUA a atins miercuri limita de variaţie ascendentă, ajungând 10,56 dolari/buşel (unitate de volum egală cu aproximativ 35,24 litri, echivalentul a 27,2 kg de grâu sau 25,47 kg de porumb – n.r.).

Prețul porumbului a înregistrat o apreciere și mai puternică, de 40%, în condițiile în care avansul a fost de la 253 la 355 euro/tonă între 1 februarie şi 2 martie.

Potrivit lui Cazacu, creşterile sunt neobişnuit de puternice, cu variaţii rapide în interval foarte scurt de timp, iar traderii au nervii întinşi, misiunea lor în a anticipa mişcările viitoare fiind una foarte grea atunci când factorii de efect esenţial nu sunt de natură economică sau nu ţin de starea vremii, ci de ordin geopolitic.

Astfel, pieţele reacţionează la posibilitatea limitării ofertei dintr-una din cele mai bogate regiuni agricole ale lumii.

Pe lângă sancţiuni, transportul maritim poate fi, la rândul său, împiedicat sau îngreunat de operaţiunile militare. Deja anumite transporturi maritime au întârzieri sau au fost suspendate, iar Rusia şi Ucraina mai au de livrat 16 milioane de tone de grâu şi porumb deja contractat. Rusia a suspendat rutele comerciale navale din Marea Azov, până la notificări ulterioare.

În plus, în urma restricţiilor de utilizare a sistemului SWIFT pentru unele bănci ruseşti, plățile se fac cu greutate, iar anumite firme refuză să încarce resursele în vase, invocând lipsa garanțiilor, potrivit unor raportări de săptămâna trecută.

Pentru țările importatoare de cereal, situația devine din ce în ce mai acută. Turcia importă aproximativ jumătate din necesarul de grâu, iar 85% din acesta provine din Rusia şi Ucraina. În condiţiile economice dificile din ţară, odată cu deprecierea lirei turceşti, cozile pentru pâine la preţuri subvenţionate s-au înmulţit în capitală. La rândul său, Egiptul a avertizat asupra dificultăţilor de aprovizionare şi a anunţat că e în căutare de alternative. Ţara a importat 6,1 milioane de tone de grâu, din care 4,2 milioane de tone provin din Rusia și 651.000 de tone, din Ucraina.

„În condiţiile în care confruntările continuă mai mult de câteva săptămâni, am putea asista la scumpiri de peste 20% de la nivelurile actuale, deja foarte ridicate în raport cu anul trecut, pentru grâu, şi peste 15% pentru porumb, în estimarea noastră iniţială. Cu toate acestea, foarte probabil parcursul nu va fi unul liniar, lipsit de corecţii episodice şi în general de o volatilitate la niveluri foarte ridicate”, arată analiza XTB.

Conform casei de brokeraj, am putea asista la creşteri de peste 35-40% față de nivelurile actuale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole