TOATE piețele ar putea rămâne deschise! Decizia e în mâna deputaților

Camera Deputatilor a adoptat amendamentul potrivit caruia, pe durata stării de alertă, toate piețele agroalimentare din spațiile închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, dar și talciocurile iși vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și protecție sanitară.

“Pe durata starii de alerta, pietele agroalimentare in spatii inchise, targurile, balciurile, pietele mixte si volante, talciocurile, asa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comertului cu produse si servicii de piata in unele zone publice, cu modificarile si completarile ulterioare, isi vor putea continua activitatea, cu respectarea restrictiilor referitoare la distantarea sociala si a masurilor de protectie sanitara”, prevede textul adoptat.

Amendamentul, inițiat de către Marcel Ciolacu și Daniel Zamfir, a fost introdus in proiectul pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.78/2019 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul agriculturii, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal – bugetare, care a fost adoptat cu 173 voturi pentru, unul impotriva si 93 abtineri.

Principalele prevederi ale Ordonantei de urgenta 78/2019 adoptate se refera la “prelungirea termenului de la care devine obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”, suspendarea aplicarii in anul 2020 a Legii nr. 509/2006, amanarea intrarii in vigoare a Legii nr.133/2019, abrogarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a taxa pe valoarea adaugata.

Astfel, textul adoptat prevede ca “in vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, utilizatorii de pajisti, persoane fizice si juridice, in calitate de proprietari si/sau detinatori legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligatia ca anual sa asigure incarcatura minima de 0,3 UVM/ha, in oricare din zilele perioadei de pasunat, ori cosirea cel putin o data pe an a vegetatiei. Incepand cu data de 1 ianuarie 2022 este obligatorie aplicarea amenajamentului”. De asemenea, in perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020 se suspenda aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din invatamantul primar de stat, privat si confesional.

“Masura inchiderii pietelor este pripită. Piețele și vânzarea de hrană au rămas deschise în toate țările. USR nu este de acord cu închiderea piețelor, dar ce treabă au bâlciurile și talciocurile cu vanzarea de hrana? Articolul spune ca balciurile si talciocurile nu pot fi inchise niciodata. Aceasta masura este neconstitutionala, este lipita la o lege pe alt subiect”, a spus Drula.

Deputatul PMP, Petru Movila a declarat, la rândul său, ca toate activitatile economice trebuie să fie tratate la fel.

“Suntem intr-o situatie iesita din comun. Se incearca legiferarea pentru sectoare economice. (…)PMP crede ca trebuie sa existe o singura regula pentru toti, fie ca vorbim de mall-uri, de piete, de biserici, oboare, balciuri. Faptul ca se incearca legiferarea pe secvente de activitate este grav, activitatile economice trebuie tratate la fel. Autoritatile locale trebuie sa reglementeze local acolo unde sunt situatii”, a spus Movila.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole