19 octombrie 2021 - 23:47

Tir plin cu porci vii, filmat în vamă la intrarea în România

În timp ce crescătorii de suine din țara noastră sunt revoltați din cauza Ordinului ministrului agriculturii 24/2021, care stabilește tipurile de exploatații de suine în România, printre care și condiția ca gospodăriile să crească maximum 5 porci, țara noastră continuă să importe. Un tir plin cu porci vii a fost filmat în vama Borș, la intrarea în țară, iar filmulețul a fost publicat pe facebook ce către o utilizatoare.

”Tiruri de porci la vama Borș. Nouă ni se interzice creșterea ba chiar avem și focare de pestă; și din afară intră porci vii”, este mesajul Alinei Laposan, cea care a făcut publice imaginile.

”Ăsta e scopul, să ne distrugă pe noi producători mici si să mâncăm carne de porc cu e-uri si hormoni din import. În loc să stimuleze producătorii români, ne pun pe butuci, parcă nu de la țară au plecat toți cei care dau legi acuma; să le fie rușine la obraz dacă au!”, a comentat un alt utilizator.

”Ăsta este scopul, să importăm de la fermele din afară, iar ai noștri să nu mai fie rentabilă creșterea lor… Păcat că am ajuns să importăm tot și să nu mai avem ce exporta”, spune utilizatorul Radu Matiu.

Imaginile provoacă cu atât mai multe controverse cu cât relația dintre autorități și micii fermieri crescători de suine este una tot mai tensionată în ultima perioadă, din cauza măsurilor restrictive pe care oficialii vor să le impună în gospodării. În ciuda acestor controverse, ministrul agriculturii îi asigură pe fermieri că cea mai mare parte din ei nu vor fi afectați de noile reglementări.

”Pentru a stopa evoluția acestei boli, pentru a diminua pierderile economice uriașe și pentru a relansa creșterea porcului în România trebuie să se respecte regulile de către toți crescătorii de porci și să se controleze numărul mistreților. Asta vrea Guvernul și crescătorii corecți! Noua reglementare nu schimbă nimic pentru 98% dintre crescătorii de porci. Atât pentru cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile țărănești, cât și pentru fermierii care fac creștere și comerț cu porci și respecta legea”, a scris Adrian Oros într-o postare pe pagina sa de facebook.
 
Reamintim că situația dezastruoasă privind pesta porcină africană persistă de mai bine de patru ani în țara noastră, iar autoritățile nu au găsit până acum o soluție să oprească această răspândire. Pagubele produse în industria cărnii de porc sunt imense, până acum fiind uciși peste 740.000 de porci din cauza virusului. În acest context, țara noastră produce tot mai puțin din cantitatea de carne de porc necesară pentru consumul intern, acest procent fiind în momentul de față sub 30%.
  1. Ar trebui se se trezească romanul ca gunoaiele astea ne vînd la bucata tot cea mai rămas din tara nenorociți și infractori

Comments are closed.