Cum au ajuns terenurile arabile din România la peste 10.000 de euro hectarul

ferme teren legea vanzarii terenurilor

Terenurile arabile de peste 30 de hectare din România au ajuns, în 2021, la un preț mediu ce depășește 10.000 de euro hectarul. Recordul bate chiar binișor suta de mii de euro pe hectar și s-a înregistrat în extravilanul municipiului Iași.

Anul acesta s-au efectuat 22 de tranzacții cu terenuri arabile cu suprafețe de peste 30 de hectare, scrie economica.net, într-o analiză făcută pe baza datelor Ministerului Agriculturii, care este obligat să publice tranzacțiile cu terenuri arabile ce depășesc această suprafață.

Prețurile la care s-au efectuat cele 22 de tranzacții s-au situat între 1.420 de lei hectarul (290 de euro), în județul Suceava, și 570.720 de lei hectarul (aproximativ 116.470 de euro), pentru un teren aflat în extravilanul municipiului Iași, care a și ridicat, de altfel, valoarea medie a terenurilor tranzacționate în România de la 4.700 de euro hectarul, la peste 10.000 de euro hectarul.

Valoarea acestui teren agricol – 28,5 milioane de lei (5,8 milioane de euro) – se explică prin faptul că este amplasat în extravilanul municipiului Iași, fiind format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum. Cumpărătorul, care a acceptat oferta lansată de o persoană fizică în luna aprilie, este Crossland Agroind SRL, un business de 577.200 de lei în 2020 controlat, potrivit termene.ro, de către familia Cosmin și Alina Roșu din Râmnicu Sărat, județul Buzău.

Conform datelor MADR, terenuri scumpe au mai fost tranzacționate în Timiș, unde, în aceeași localitate s-au înregistrat două vânzări la prețul de 34.000 de lei hectarul (aproximativ 7.000 de euro), fiecare dintre cele două terenuri având 45 de hectare.

Și în județul Dolj, s-au raportat trei tranzacții cu terenuri mai mari de 30 de hectare, cel mai scump, situat în localitatea Segarcea, având 65 de hectare și fiind vândut 2,4 milioane de lei (adică 7.655 de euro hectarul). Al doilea teren ca valoare din județ (40 de hectare) a costat aproximativ 1 milion de lei în total (5.500 de euro hectarul), iar al treilea a fost 292.000 de lei pentru 50 de hectare (1.200 de euro hectarul).

Peste 30.000 de lei (aproximativ 6.100 de euro) hectarul costă în medie și terenurile mari din Teleorman. Anul acesta au avut loc trei tranzacții în județ, pornind de la 5.000 de euro hectarul și până la 7.000 de euro hectarul.

La polul opus, cel mai ieftin teren mare s-a vândut în județul Suceava cu 1.420 de lei hectarul (aproximativ 290 de euro).

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.