Cât de scump e pământul românilor. Vezi cu cât se mai vinde hectarul de teren arabil!

Românului i-a fost dintotdeauna scumpă palma de pământ pe care reușea cu greu să o obțină și să o lucreze pentru a-și putea hrăni familia. Iată însă că pământul din România a devenit scump și la propriu, nu doar la figurat.

Astfel, conform unui raport publicat marți de Eurostat, în țara noastră preţul mediu al unui hectar de teren arabil era anul trecut de 7.163 de euro, în timp ce în Franţa era de 6.000 de euro, iar în Ungaria era de 4.893 de euro, informează AGERPRES.

Cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană la terenuri arabile erau în Ţările de Jos, cu o medie de 69.632 de euro pentru un hectar în 2019. La polul opus în privința prețului mediu la nivel statal se situează Croaţia, unde un hectar de teren arabil costa, în 2020, 3.440 de euro.

Conform datelor Eurostat, la nivel regional, cel mai mare preţ pentru un hectar de teren arabil se înregistra în regiunea Insulele Canare din Spania, cu o medie de 120.477 de euro pe hectar, în 2020. De partea cealaltă, cele mai mici preţuri din UE s-au înregistrat în regiunea Yugozapaden din sud-vestul Bulgariei, cu o medie de 2.051 de euro pentru un hectar.

În cazul României, cele mai mari preţuri la terenuri arabile sunt în regiunea Bucureşti-Ilfov – 11.615 euro pentru un hectar –, iar cele mai mici prețuri se înregistrează în regiunea Nord-Vest – 6.261 de euro pentru un hectar.

În raportul Eurostat se subliniază că preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori, precum legislaţia naţională, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sistemele de irigaţii şi, evident, de factorii din piaţă care ţin de cerere şi ofertă.

În toate regiunile Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decât pajiştile, iar terenul arabil irigabil este mai scump decât terenul non-irigabil în aproape toate regiunile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole