Tehnologie cu ultrasunete pentru agricultură

Grupul operațional italian ULTRAREP a dezvoltat o tehnologie cu ultrasunete pentru a proteja culturile de daunele cauzate de animalele sălbatice. Prezența faunei sălbatice crește în mai multe părți ale Europei. Acestea pot provoca daune grave culturilor agricole, ducând la pagube materiale pentru fermieri. Grupul Operațional se ocupa cu dezvoltarea tehnologiilor inovatoare cu ultrasunete având ca scop protecția culturilor de animalele sălbatice, într-un mod durabil, fără a dăuna animalelor.

„Fermierii au de-a face cu mistreții în 80% din cazuri, urmat de căprioare sau cerbi. Situația este alarmantă și afectează aproape toate culturile viticole, cereale și oleaginoase, fructele și legumele, mai ales pe cele situate în zone de deal. Prin urmare, sperăm că tehnologia cu ultrasunete pentru îndepărtarea copitatelor sălbatice să fie un răspuns”, spune Massimiliano Biagi, agronom și director tehnic al fermei Barone Ricasoli. Massimiliano Biagi este responsabil al Grupului Operațional ULTRAREP, care înseamnă ULTRAsound Animal REPeller. Consiliul grupului operațional al ULTRAREP este format din 10 parteneri, inclusiv patru ferme și două centre de cercetare. Două dintre ferme sunt situate în zona viticolă de deal din Chianti Classico, una în zona de producție horticolă Val di Cornia și o altă fermă într-o zonă muntoasă, pentru plante montane. Datorita locației lor geografice, fermele servesc drept pilot pentru a testa sistemul ULTRAREP în diferite regiuni de relief. Biagi este și fermier la Barone Ricasoli, care este o cramă cu podgorii într-una dintre cele mai sălbatice zone ale Toscanei. Biagi mai precizează faptul că „Prezența copitatelor este masivă și creează probleme enorme pentru producția de struguri. În acelasi timp, vrem să respectăm mediul înconjurător și, prin urmare, considerăm că gardurile metalice nu sunt o soluție bună. În cadrul acestui grup operațional, am făcut un experiment în podgoria mea cu coloane neprofesionale. Dispozitivele emit o serie de impulsuri în gama de frecvențe cu ultrasunete. Animalele sălbatice sunt este extrem de deranjate de aceste impulsuri și asta le determină să fugă de-a lungul „coridoarelor sălbatice”. Aceste coridoare sunt căi care duc spre zone împădurite sau parcuri naturale, împiedicând astfel animalele să se deplaseze în podgoriile vecine. Această experiență a condus la crearea unui grup operațional pentru a dezvolta în continuare acest sistem cu ultrasunete. ULTRAREP este diferit în comparație cu alte sisteme, cum ar fi adăposturi, garduri cu plasă sau borne electrice sau olfactive. Aceste sisteme au demonstrat adesea o eficiență destul de limitată și costuri ridicate de instalare și gestionare. Biagi este optimist în ceea ce privește oportunitățile pe care le oferă tehnologia în găsirea de soluții pentru viața sălbatică: „Mai ales în acest caz, inovația și tehnologia oferă instrumente interesante, care pot reduce daunele în agricultură. De asemenea, cred că rezultatele acestui grup operațional pot fi folosite și pentru prădători. În cele din urmă, sperăm să transferăm experiența acumulată în acest proiect către alte grupuri operaționale din cadrul Rețelei rurale naționale și parteneriatului european pentru inovare în agricultură, astfel încât ceilalți fermieri din Europa să poată, de asemenea, beneficia de eforturile noastre.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole