Ploile din ultimele zile au venit ca o binecuvântare pentru fermierii din multe zone ale țării, consolidând culturile aflate deja într-o stare de vegetație bună. Totuși, deși vremea a fost de partea fermierilor în acest an agricol, performanța se face și prin aplicarea unor tehnologii de cultură ca la carte, lucru pe care fermierul Cosmin Iancu îl consideră esențial. Așa a ajuns fermierul din Ilfov să aibă, anul acesta, o rapiță de invidiat.
După aproximativ 150 de litri de precipitații pe care i-a primit în luna mai, Cosmin Iancu se așteaptă la o producție de rapiță de peste 4,5 tone/hectar. Într-un material publicat de jurnalistul Ovidiu Ghinea, tânărul agricultor ne-a explicat ce a făcut pentru a atinge această performanță.
”Vorbim despre un program tehnologic care s-a bazat pe trei tratamente fungice în primăvară și unul în toamnă, un program tehnologic care se bazează pe o nutriție echilibrată, conform analizelor de sol și, bineînțeles, un program fitosanitar care se bazează pe o atenție foarte ridicată asupra monitorizării și controlului dăunătorilor, pentru că acești dăunători creează probleme foarte mari la rapiță.
Sistemul de lucrări asupra solului a fost strip-till, anul acesta am avut o experiență pe 100 de hectare cu acest sistem, care a făcut ca anul acesta, acea fertilizare pe care noi o făceam odată cu semănatul, să fie pusă mult mai bine în valoare și să îngropăm îngrășămintele la fundul brazdei. Acest lucru a făcut diferența față de celălalt sistem pe care în aplicăm, adică sistemul minim de lucrări.
Un alt aspect important la această cultură a fost densitatea. Am semănat în jur de 40-42 de boabe germinabile pe metru pătrat, iar la momentul acesta avem undeva la 38-39 de plante pe metru pătrat. Toamna a fost prietenoasă, am avut parte de ceva precipitații după semănat, astfel încât cultura a răsărit uniform, viguros și foarte rapid. În toamnă am aplicat o atenție foarte mare fungilor, iar concomitent cu acest lucru am aplicat și un produs care acordă o atenție mai mare asupra dezvoltării foliare a rapiței. Apoi, în primăvară, cele trei tratamente fungice care au ținut la depărtare fungii din această cultură”, a precizat Cosmin Iancu.