Circa 200 de localnici din Cristolţ au urmărit cu sufletul la gură, sâmbătă seara, piesa de teatru „Experimentul”, susţinută, gratuit, în şura unui consătean de trei actori profesionişti, în cadrul celei de-a cincea ediţii a ineditului proiect „Cultură’n şură”, ce îşi propune să înscrie pe harta culturală comunităţile de la sat, prin revitalizarea teatrului ambulant şi reinvestirea şurii ca spaţiu de joc.
După ce vineri seara actorii au fost prezenţi în şură la Petre Sârchii, din Valcău de Sus, sâmbătă au fost invitaţi la reprezentaţia teatrală sătenii din Cristolţ, în şură la Victoru’ lu’ Ţâlia. Copii, bunici, oameni de toate vârstele, mame cu prunci în braţe au aplaudat, au râs şi s-au simţit bine, într-o seară ce nu va fi uitată în curând, graţie unei prestaţii remarcabile a celor trei actori ce au urcat pe scena improvizată în şură.
Duminică, „Experimentul” a fost jucat la Cori Petrii lui Oltean din Şumal, iar luni, la Muzeul Satului din Baia Mare, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Atelier”. Anul acesta caravana teatrală îşi propune să facă popas în 12 localităţi din judeţele Sălaj, Alba, Cluj, Sibiu, Vâlcea, Braşov şi Bihor.
Ceea ce a început în 2013 ani ca o iniţiativă inedită şi uşor exotică a regizorului Victor Olăhuţ a devenit acum un act de normalitate în câteva sate din Transilvania: o trupă de teatru îşi amenajează decorul şi luminile în curţile sătenilor şi joacă gratuit un spectacol pentru toţi membrii comunităţii.
„Eu sunt regizor de teatru şi cred că un regizor trebuie să facă mai mult decât spectacole. Adică nu este suficient să facem spectacole în teatre, să ne facem fanteziile sau… Trebuie să facem ceva pentru comunitatea în care trăim, pentru oamenii cu care ne intersectăm, care nu au acces la cultură şi prin acest proiect eu îmi doresc să inspir oamenii de la sat, să le arăt o altă latură a vieţii, ce experienţe poţi să ai, că nu se rezumă totul la chestii materiale şi că mai există ceva care ar trebui să-i intereseze şi, ca să-i intereseze, trebuie ca cineva să le atragă atenţia că există”, a declarat, pentru AGERPRES, sâmbătă, după spectacolul din Cristolţ, regizorul Victor Olăhuţ.
Din echipa de implementare mai fac parte dramaturgul Flavius Lucăcel şi actriţa Florentina Năstase, proiectul beneficiind de sprijinul financiar la Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, alături de sponsori inimoşi. În cadrul primelor patru ediţii, desfăşurate între anii 2013-2016, caravana „Cultură’n şură” a vizitat 11 sate şi a prezentat trei spectacole de teatru, ce au însumat 18 reprezentaţii, cu o medie de 200 de spectatori per reprezentaţie. Cele trei spectacole realizate în cadrul proiectului au avut în distribuţie actori cunoscuţi ai tinerei generaţii şi au fost apreciate atât de publicul neavizat cât şi de cel de specialitate, în cadrul festivalurilor de gen din ţară.
Pentru primele spectacole din acest an a fost aleasă piesa „Experimentul” după texte de Ion Băieşu şi alţi autori români contemporani, realizată la Teatrul Podul din Bucureşti şi care a avut premiera în cadrul celei de a patra ediţii a proiectului. Spectacolul îi are în distribuţie pe Iulian Gliţă, actor liber-profesionist ce susţine de asemenea ateliere de teatru pentru copii şi adulţi; Marin Grigore, actor de teatru şi film, cunoscut pentru rolul său din filmul „Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu şi Florentina Năstase, actriţă a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti. Victor Olăhuţ, regizor angajat al Teatrului Municipal din Baia Mare, a realizat spectacole la teatrele naţionale din Cluj şi Sibiu şi în teatre independente din Bucureşti.
În cadrul aceluiaşi proiect, în iulie, în comuna Năpradea, satul Cheud, va fi organizat un atelier de teatru de trei zile, ale cărui obiective vor fi dezvoltarea atenţiei şi a aptitudinilor de colaborare în echipă pentru copiii din sat. În aceeaşi lună, sătenii din Cheud, Hida şi Marca vor putea urmări, în şurile unor localnici, spectacolul „Doctor fără voie”.