26 ianuarie 2022 - 13:28

Târgul de Miere de la Băneasa revine în această toamnă, pe 10-12 septembrie

După aproape doi ani de pauză, va curge din nou miere la Băneasa. Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) va organiza, în perioada 10 -12 septembrie 2021, cea de-a 23-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii, unde sunt aşteptaţi peste 100 de apicultori din toate regiunile ţării, informează AGERPRES.

„Vom organiza Târgul Naţional al Mierii, în perioada 10-12 septembrie a.c., pe platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa, în condiţii de siguranţă: purtarea măştii, distanţare, verificarea temperaturii la intrare. Târgul va avea aceeaşi intensitate şi amploare ca şi evenimentele similare organizate înainte de pandemie. Ne aşteptăm la peste 100 de producători, mai ales că standurile sunt deja plătite. Apicultorii şi-au dorit acest târg, pentru că la noi o mare problemă este valorificarea producţiei. Chiar dacă facem mai puţin – 50% faţă de un an normal – şi această producţie o vindem sub preţul pieţei. Este o bătaie de joc, iar târgurile sunt şi pentru apicultori o supapă, o gură de oxigen, mai ales că nu am făcut un târg de aproape doi ani, nici în Bucureşti şi nici în ţară, din cauza Covid”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Producţia de miere din acest an va fi între 35% şi 60% faţă de un an normal, însă de fiecare judeţ în parte, arată președintele ACA, estimând un total între 15.000 şi 17.000 de tone.

„În general nu e un an grozav, dar e mai bun decât în 2020, deşi parcă văd că, după datele statistice, iar vor fi producţii record. Aşa a fost şi anul trecut. În 2020, am făcut o producţie sub 15.000 de tone, dar anul acesta cred că va fi un pic mai bine, respectiv în jur de 15.000 – 17.000 de tone. Cea mai buna producţie de miere va fi la floarea-soarelui, aceasta ne-a salvat, ca de obicei, salcâmul a îngheţat pe aproape 70% din suprafaţă. A şi plouat, a fost şi frig, iar rapiţa şi teiul s-au făcut doar suprafeţe mici. Cu toate acestea ne omoară piaţa: nu merge nici programul mierea în şcoli, nici protecţia produsului nostru, pentru că avem miere adusă din China şi Ucraina la un preţ foarte mic”, a punctat Ioan Fetea.

Anul acesta, preţul de achiziţie al mierii a crescut la aproape toate sortimentele.

„Mierea polifloră, de la 8-9 lei pe kilogram preţ de achiziţie anul acesta a ajuns la 10-11-12 lei. Mierea de salcâm nu prea este pe piaţă, nici la noi şi nici în Europa, iar preţul va fi de 26 – 28 – 30 de lei kilogramul. Este cea mai apreciată miere, mai mult pentru că nu cristalizează şi are mai multă fructoză, deşi din punct de vedere calitativ nu e mai valoroasă ca alte sortimente”, a menționat Ioan Fetea.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele erau estimate la aproximativ 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de circa 1 milion de familii de albine.

Potrivit datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere față de cele două kilograme/locuitor consumate în Germania sau de 1,5 kilograme/locuitor consumate în Olanda şi Belgia.

Din păcate, tot din cifrele statistice, se constantă că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.

Citește și ATENȚIE! SE PIERD BANII din ajutorul de minimis PENTRU APICULTURĂ!