ATENȚIE! SE PIERD BANII din ajutorul de minimis PENTRU APICULTURĂ!

Apicultorii vor pierde banii din ajutorul de minimis de anul acesta dacă nu vor depune dosarele la timp la APIA, atrage atenția Ioan Fetea, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA). Pe de altă parte, reprezentantul apicultorilor s-a arătat surprins de modul de calcul al autorităților în privința acestui ajutor, care, conform datelor asociației, îi dezavantajează pe apicultori.

Ioan Fetea susţine că este extrem de important ajutorul de minimis acordat sectorului, în valoare totală de 52 de milioane de lei, anunţat recent de ministrul Agriculturii, mai ales că aceste sume nu depind de rectificarea bugetară, ele fiind deja prinse în buget, informează AGERPRES.

„Din fericire primim şi anul acesta ajutorul de minimis, aproximativ 52 de milioane de lei, bani care nu depind de rectificare, erau băgaţi în buget, trebuie doar să facem normele de aplicare. Cred că după 10-15 septembrie vor apărea normele, iar apicultorii vor putea să depună dosarele la APIA timp de 30 de zile de la apariţia normelor. Dacă împărţim suma de 52 de milioane de lei la 2,1 milioane de familii de albine, ajutorul va fi de aproape 25 de lei pe familie. Aici nu este ca la Programul Naţional Apicol (PNA) – dacă nu se consumă fondurile acestea se redistribuie –, aici se pierd banii. Anul trecut am pierdut aproape 20% din ajutorul de minimis pentru că nu au depus oamenii dosare. Speram ca anul acesta să fie cât mai mulţi, pentru că bani sunt”, a spus preşedintele ACA, cu oacazia cu ocazia anunțului privind reluarea în această toamnă a Târgului Național al Mierii de pe Platforma Apicolă Băneasa.

Pe de altă parte, Ioan Fetea s-a declarat surprins de numărul mare de familii de albine luate în calcul de autorităţi – 2,1 milioane – la acordarea acestui ajutor, mai ales că în iarna 2019/2020 au murit în jur de 30% din efective, iar în primăvară a plouat şi a fost frig. „Din păcate nu ştiu de unde au estimat autorităţile că avem 2,1 milioane de familii de albine. Poate acum în pandemie au clocit”, a subliniat președintele ACA.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de circa 1 milion de familii de albine. Din datele asociației, la nivel național, efectivele sunt estimate la aproximativ 1,47 de milioane de familii de albine.

Cu alte cuvinte, având în vedere că suma de 52 de milioane de lei a fost calculată la un efectiv de 2,1 milioane de familii de albine (aproape 25 lei/familie), iar fondurile neconsumate nu se redistribuie, din start aproape o treime din suma alocată ajutorului de minimis, adică aproape 17 milioane de lei, nu va putea fi distribuită către apicultori.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa.

În ceea ce priveşte producţia de miere din acest an, Ioan Fetea susţine că aceasta va fi între 35% şi 60% faţă de un an normal, depinde însă de fiecare judeţ în parte, estimând un total între 15.000 şi 17.000 de tone.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole