27 octombrie 2021 - 09:41

Sute de dosare fictive în programul Tomata! Cum se modifică ajutorul de minimis în 2021

Nimic nu se pierde, totul se transformă – cam așa sună declarațiile ministrului agriculturii legate de programul Tomata. Într-o conferință de presă susținută cu puțin timp în urmă la sediul Ministerului Agriculturii, Adrian Oros a precizat că programul Tomata va fi extins și îmbunătățit, astfel încât să includă mai multe legume. Decizia vine în contextul în care mulți legumicultori au cerut această modificare, mai ales că au existat extrem de multe cazuri în care anumiți speculanți au încasat ajutorul de minimis nemeritat, pe dosare fictive.

”În mod eronat s-a spus că s-a renunțat la Programul Tomata. Nu, el se va extinde și se va îmbunătăți, pentru că programul tomata a consumat în 4 ani 172 de milioane de euro iar efectul lui n-a mai venit. În 4 ani de zile, importurile au crescut în fiecare an. Acolo unde am fost sesizați și am verificat, ne-am dat seama că programul era atât de prost gestionat încât putea foarte ușor să fie fraudat. Doar la o simplă verificare la Olt, am găsit anul trecut 417 dosare fictive.

Cel mai important lucru care ne-a determinat să-l extindem a fost faptul că legumicultorii, atât membri cât și lideri ai asociațiilor ne-au întrebat de ce nu facem un program de sprijin al legumelor în spații protejate, nu doar tomate. De aceea, în următoarea perioadă, o să avem consultări pentru fiecare măsură pe care o s-o lansăm în perioada următoare, atât de la bugetul național, cât și din PNS, iar împreună cu legumicultorii vom stabili care dintre legume vor intra în acest program privind legumele în spații protejate”, a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit șefului MADR, există în prezent controale în desfășurare și în alte județe privind posibile fraude, iar banii vor fi alocați cu mult mai multă grijă începând de anul acesta.

”Sunt controale în desfășurare și în alte județe. Oricum, analizând modalitatea prin care s-a desfășurat acest program, era foarte ușor de fraudat. De aceea, în programul pe care o să-l lansăm, o să încercăm cât mai puțini bani să ajungă la cei car nu fac legumicultură în spații protejate, și eu cred că orice legumicultori își dorește acest lucru”, a mai adăugat Oros.

    • Mi se par foarte putini bani an comparatie cu ce cheltuieli avem la solare ….domnule ministru mai ganditiva si poate mai adaugati cv

Comments are closed.