Surplus de carne de porc în Europa. Cât de mult vor scădea prețurile?

Pandemia de SarcCOV2 și pesta porcină africană au blocat piața cărnurilor în Europa. Conform Bloomberg, la mometul actual există un surplus de carne de porc în Europa datorită vânzărilor slabe, acest lucru afectând grav prețurile. 

Germania, cunoscută ca fiind cel mai mare producător de carne de porc din UE, a fost exclusă de pe o serie de pieţe importante din Asia, după ce toamna aceasta au înregistrat noi cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreţi. 

După ce ultimele restricţii impuse în contextul pandemiei de Covid-19 au dus la închiderea Horeca, vânzarea de cărnuri și comercializarea acesteia a scăzut considerabil. Doar judecând după aceste fapte ne putem da seama că există un surplus de carne de porc pe continent.

În Germania prețul cărnii a înregistrat o scădere de peste 40% față de luna martie, iar preţurile la carcase sunt la cel mai redus nivel de după 2016. Există totuși și producători europeni care profită de importurile record de carne de porc ale Chinei, chiar dacă abatoarele din unele ţări se confruntă şi ele cu restricţii la export. Încetinirile provocate de coronavirus au contribuit şi ele la apariţia a sute de mii de porci nevânduţi în fermele din Germania.

Potrivit Asociaţiei crescătorilor de porci din Germania, fermierii pierd aproximativ 60 de euro la fiecare animal, iar unele exploataţii ar putea da faliment fără ajutorul de urgenţă al Guvernului.

Max Green, analist la IHS Markit, spune că deşi China „absoarbe cantităţi uriaşe de carne de porc, nu este suficient pentru a susţine preţurile”

Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de carne de porc. Restricţiile la export impuse Germaniei înseamnă că fermierii din Danemarca vând mai puţini porci tineri peste graniţă, unde în mod normal sunt crescuţi pentru a fi sacrificaţi. În aceste condiţii, abatoarele din Danemarca sunt nevoite să lucreze şi în week-end, şi să angajeze personal suplimentar, pentru face faţă afluxului de porci, spune Jais Valeur, director general la Danish Crown Group.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole