7 decembrie 2021 - 01:23

Subvențiile s-ar putea REDUCE cu 30%! Cum pot fermierii români să evite această scădere

Subvențiile de care beneficiază fermierii români s-ar putea reduce cu 30% în viitorul exercițiu financiar 2021-2027! Într-o conferință de presă susținută astăzi, președintele Grupului Politic Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a vorbit despre această reducere, dar și ce vor trebui să facă fermierii pentru a nu pierde acești bani.

”Dacă fermierul nu face nimic în plus față de ce face acum, subvențiile scad exact cu valoarea care va fi destinată ecoschemelor. Din propunerea Parlamentului European, este vorba de 30%. Cu 30% ar scădea plățile directe dacă fermierii decid să nu facă chiar nimic, dar eu sper să nu fie cazul. Practic, România va putea, împreună cu organizațiile de fermieri, cu ONG-uri și alții interesați de mediu, să definească care ar fi acele măsuri adaptate la diferite regiuni.

Guvernul ar putea chiar să decidă anumite măsuri pentru zona Dobrogei, alte măsuri pentru zona de munte, altele pentru crescătorii de animale sau pentru zona de deal. Să fie măsuri care să fie utile pentru fermieri, să nu îi coste mai mult, ci să poată să valorifice măsurile respective inclusiv când comercializează produsele.

Vedeți că treaba aceasta prinde tot mai mult și la o parte din consumatori, când spui că practici o agricultură cu impact redus asupra mediului. De aceea sper să nu fie cazul de o reducere, dar ca să răspund sec și scurt, cu 30% ar urma să scadă subvențiile dacă fermierul nu face nimic în plus față de ce face acum”, a precizat Dacian Cioloș.