Subvențiile APIA, în pericol! Carmen Avram: ”Sunt foarte îngrijorată pentru fermierii români”

PNS tinerii fermieri

Soarta subvențiilor pentru fermierii români în anii următori este una extrem de incertă! Deși negocierile purtate săptămâna trecută la Bruxelles și votul din Parlamentul European trebuiau să pună în ordine și să contureze clar direcțiile noii Politici Agricole Comune, se pare că situația este cu totul haotică.

Invitată în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, Carmen Avram, membră a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, a precizat că în urma votului din plenul PE, există mai multe incertitudini decât înainte. Aceasta a atras atenția asupra incertitudinii care înconjoară acordarea subvențiilor prentru fermieri în viitorul exercițiu financiar, spunând că se teme pentru fermierii români.

”Nu ne-am lămurit nici acum ce anume a ieșit din acel vot care a fost haotic. S-au băgat amendamente pe ultima sută de metri, spre exemplu la plafonarea subvențiilor pentru fermieri. Era un subiect care nu trebuia redeschis, pentru că fusese decis în mandatul trecut și se știa că va fi o plafonare voluntară la 100.000 euro, cu redistribuire de 10% și cu deducerea salariilor la 50% dintre angajați.

Acum, din cauză că s-au băgat foarte multe amendamente pe aceeași temă, lumea a votat diferit. În final, a ieșit o combinație între aceste amendamente, un fel de puzzle, iar unele se băteau cap în cap. La final, când am început să vorbim cu experții să ne explice ce a rămas din amenamentul care ne interesa pe noi foarte tare, cel cu plățile directe către fermieri, nu au știut nici ei să răspundă. 

S-a votat o struțo-cămilă, în care se spunea că țările trebuie să plafoneze subvențiile la 60.000 euro, cu niște praguri până la 100.000 și cu niște plafonări la 500.000 euro, ceea ce este total aberant. De asemenea, pentru prima dată în istorie a trecut un vot care plafonează plățile inclusiv la pilonul 2. Noi n-am mai trăit așa ceva și pe noi ne afectează foarte mult această prevedere, dacă va rămâne în varianta finală.

Tot ce s-a votat săptămâna trecută se va duce la Consiliu și se vor purta discuții între Parlamentul European și Consiliu, pentru a se veni cu o formă finală care urmează să fie adoptată”, a explicat Carmen Avram pentru AGRO TV.

Views: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture