29 septembrie 2021 - 05:08

Carmen Avram, despre votul noii PAC: ”A fost un HAOS TOTAL!”

”Un haos total!” – așa descrie europarlamentarul Carmen Avram notul noii Politici Agricole Comune (PAC) care s-a desfășurat săptămâna trecută în Parlamentul European (PE). Invitată în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, membra Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din PE, a făcut câteva precizări extrem de importante pentru fermierii români.

Potrivit lui Carman Avram, noua Politică Agricolă Comună este caracterizată prin foarte multe necunoscute, iar fermierii din întreaga Europă sunt îngrijorați de viitorul acestui sector. 

”La nivelul Uniunii Europene, sunt foarte mulți fermieri îngrijorați de ceea ce urmează. Este și normal să fie așa, pentru că sunt foarte multe necunoscute. Marea problemă este că acest necunoscut este obligatoriu. Nu ne mai putem juca, iar dacă nu respectăm ce ni se spune, România va plăti foarte multe penalități. Asta duce inclusiv la sărăcirea fermierului și, implicit, a României.

Între aceste necunoscute sunt și foarte multe oportunități, care, dacă vor fi aplicate cum trebuie, ar putea duce la o îmbunătățire a fermierului român, înspecial cel mic și mijlociu.

Problema este că ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Parlamentul European este foarte greu de descris. Cred că este o premieră absolută. A fost un haos total! S-a ajuns la situația în care inclusiv oamenii care au lucrat efectiv la Politica Agricolă Comună, oameni care au fost europarlamentari și în mandatul trecut, și în mandatul acesta, în timpul votului au anunțat că nu își votează propriul lor dosar. Vorbesc despre eurodeputați din Germania, Franța, Polonia, țările nordice.

Politica Agricolă Comună s-a votat, însă după ce s-a ieșit din vot, a fost extrem de greu pentru noi și nu ne-am lămurit nici acum ce a ieșit din acel vot care a fost haotic. S-au băgat amendamente pe ultima sută de metri”, a precizat Carmen Avram pentru AGRO TV.