Într-o conferință de presă susținută astăzi, președintele Grupului Politic Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a făcut o serie de precizări importante pentru fermierii români, legate de plafonarea subvențiilor în viitorul exercițiu financiar.
Astfel, potrivit europarlamentarului român, în noua Politică Agricolă Comună, vor exista două posibilități pentru statele membre: fie plafonarea obligatorie la 100.000 euro/fermă, fie plata redistributivă.
Dacă statul optează pentru plafonarea subvențiilor, acestea se vor plafona la 100.000 euro, iar fermierul va mai putea adăuga la acest plafon și 50% din cheltuielile cu salariile pe care le are în fermă, inclusiv impozite și contribuții sociale. În schimb, dacă se optează pentru plata redistributivă, va trebui ca cel puțin 12% din sume să meargă către fermierii mici și mijlocii, iar pentru fermierii mari, subvențiile se vor plafona la 500.000 euro pentru persoană fizică și 1 milion de euro pentru companii.
”Legat de plafonarea plăților directe, aici au fost foarte multe discuții și puncte de vedere diferite. Ceea ce a ieșit la vot majoritar acum, în Parlamentul European, este o reducere progresivă a plăților directe. Peste pragul de 60.000 euro/fermă – o reducere cu 25%; ce e peste 75.000 euro/fermă – reducere cu 50%; peste 90.000 euro/fermă – reducere cu 75% și o plafonare la 100.000 euro. Fermierii pot să adauge la acest plafon și 50% din cheltuielile cu salariile pe care le au în fermă.
Parlamentul mai propune ca un stat membru care folosește peste 12% din alocarea financiară pentru plăți directe pentru plățile redistributive, să nu mai fie obligați să aplice plafonarea. Altfel, plafonarea este obligatorie. Dacă România decide să aleagă plățile redistributive de cel puțin 12%, atunci poate să nu aplice plafonarea la 100.000 euro.
De asemenea, Parlamentul propune și niște măsuri suplimentare pentru ecoscheme, în sensul că cei 30%, bani acordați pentru ecoscheme, să nu fie considerați în plafonul de 100.000 euro. Practic, banii pentru ecoscheme se vor adăuga la cei 100.000 euro pe fermă”, a explicat Dacian Cioloș.
Din discuțiile cu fermierii și pozițiile oficiale ale reprezentanților MADR, România va opta cel mai probabil pentru plata redistributivă, astfel încât subvențiile marilor fermieri nu se vor plafona la 100.000 euro, însă fermierii mici și mijloci vor primi un sprijin mai consistent.