Subvenții APIA: Ce sume au intrat în conturile fermierilor și ce scheme mai întârzie la plată
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat, până astăzi, în conturile fermierilor care au depus cererile unice de plată în anul 2023, peste 1,6 miliarde de euro, potrivit directorului general al instituției, Ionuț Lupu. Cu toate acestea, mai sunt încă anumite subvenții APIA care nu au fost plătite.
Subvenții APIA din Pilonul I
Potrivit șefului APIA, din Pilonul I, majoritatea banilor care nu au fost încă plătiți sunt alocați eco-schemei PD-04, care urmează să fie plătită după a doua jumătate a lunii martie.
”Vorbim de trei fonduri mari: FEGA, FEADR și bugetul național. Pentru fiecare dintre acestea, APIA a executat plăți până în momentul de față. Funcționarii APIA nu au atribuțiuni nici pe partea de a asigura bugetul, nici pentru a se implica în partea de modificări legislative. Focusul nostru este exclusiv în zona de efectuare a plăților, monitorizarea dosarelor, primirea cererilor de plată, controale pe teren, controale administrative, autorizări la plată. Din momentul în care intră bani în conturile APIA, aceștia sunt transferați în maxim 72 de ore către conturile fermierilor.
Dacă ne referim la FEGA, acolo unde cu toții știm de Pilonul I, plățile directe, știm că anual sunt alocați aproximativ 1,9 miliarde de euro. Până în momentul de față s-au efectuat plăți de aproximativ 1,25 miliarde de euro. Rămâne o sumă de aproximativ 650 de milioane de euro, dintre care peste 420 de milioane de euro sunt alocați măsurii PD-04”, a precizat Ionuț Lupu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Subvenții APIA din Pilonul II
Din Pilonul II s-au plătit până acum aproximativ 375 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane.
”Dacă vorbim despre Pilonul II, fondurile alocate din FEADR, situația este puțin mai bună. Pe toate măsurile însumate vorbim de aproximativ 650 milioane de euro, dintre care s-au efectuat plăți, până în momentul de față, de aproximativ 375 milioane de euro. Din suma rămasă, de aproximativ 275 milioane de euro, peste 195 de milioane sunt sume alocate pentru DR-06 și DR-10”, a mai precizat șeful APIA.
ANT-uri
În ceea ce privește ajutoarele naționale tranzitorii, sumele aferente sectorului vegetal urmează să fie plătite în regim de urgență în cursul zilelor viitoare, iar la sfârșitul unii februarie și începutul lunii martie vor fi virați banii și pentru fermierii din sectorul zootehnic.
3 thoughts on “Subvenții APIA: Ce sume au intrat în conturile fermierilor și ce scheme mai întârzie la plată”
Trombon, nu au bani
Nu credeam ca cei de la psd sa o dea în bara în halul acesta cu fermierii! S-au primit subvenții abia la jumătate fata de cele primite în anii anteriori! Ori promisiunea era sa se creasca subvenția la hectar, sa ajungem din urma fermierii din vest, nu sa scadă la jumatate! Dezastru!
Ați văzut că ATN la vaci e de 0.2euro pe cap de animal zece lei de vaca de lapte bătaie de joc