Subventia de criza pentru crescatorii de animale. DATA la care se platesc banii

ministrul Oros

Ajutoarele de criză pentru fermierii afectați de pandemie vin în luna octombrie, a anunțat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, într-o conferință de presă susținută la Buzău. Potrivit lui, pentru schemele de sprijin plătite din bani europeni nu trebuie elaborate acte normative, astfel încât procesul birocratic va fi simplificat, iar banii vor ajunge cât se poate de repede la fermieri.

”Poate schemele de sprijin care sunt din bani europeni nu am elaborat acte normative, adică Ordonanțe de Urgență. Doar pentru banii de la Buget suntem obligați să elaborăm aceste Ordonanțe de Urgență sau Hotărâri de Guvern. Pentru banii europeni am scris Măsura 21 pentru sectorul bovine, sub 90 de capete, pentru că cei care au peste 90 de capete vor fi plătiți din bani de la buget. Am scris ghidul acestor măsuri pentru sectorul bovine, ovine și legumicultură. În total 150 de milioane de euro”, a precizat Adrian Oros.

Șeful MADR a subliniat că, în alte țări europene, banii vor ajunge la fermieri abia în luna mai a anului viitor, însă fermierii din România îi vor primi mai repede. 

”Vă dați seama că eu aș dori să înceapă plata mâine. După opinia mea, banii vor ajunge la fermieri abia din octombrie. Eu aș vrea cât mai repede să ajungă banii la fermieri pentru că știm că unii sunt foarte atenți, pentru că anumite categorii primesc acum, iar alte categorii primesc mai târziu, dar asta este explicația: din banii de la bugetul național, acele despăgubiri le putem da mai rapid, iar din banii europeni, a trebuit să scriem această măsură, să notificăm Comisia, vom aștepta răspunsul, după care se aplică la fel ca și pentru orice altă măsură.

În alte țări europene, toate despăgubirile date prin această măsură durează până anul viitor în luna mai. De ce? Pentru că în toate țările europene, fiecare fermier trebuia să justifice, să demonstreze pierderile suferite anul acesta, în comparație cu anul trecut, din cauza pandemiei. Vă dați seama că în România, unde avem 840.000 fermieri mai mici sau mai mari, era foarte greu să intrăm în contabilitatea fiecărui fermier. Atunci, noi am fundamentat pierderea pe sector de activitate și astfel am obținut acordul Comisiei, tocmai pentru a simplifica, iar banii să ajungă cât mai rapid la fermieri. Deci răspunsul pentru când vin acești bani este: în octombrie!”, a mai declarat Adrian Oros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *