28 octombrie 2021 - 14:47

Ștefan Muscă: ”Toate politicile se fac pentru fermierii mari. Să ne lase și pe noi să ne ridicăm”

Sectorul agricol românesc se confruntă cu multe probleme în ultima vreme, iar disputele dintre fermieri nu par să facă o excepție. Fie că sunt reale, fie că sunt artificiale, aceste conflicte nu par să facă bine nimănui, mai ales în condițiile în care se tot vorbește despre nevoia ca fermierii să fie o voce unită, ca să-și impună punctul de vedere în fața politicienilor.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți agricultori, printre care și liderul LAPAR Giurgiu, Ștefan Muscă. Acesta a adus acuze vehemente la adresa Ministerului Agriculturii, spunând că oficialii de acolo țin cont doar de interesele fermierilor mari.

”85% din fermierii din România nu au spații de depozitare, pentru că aceste proiecte europene mereu au fost direcționate numai către fermierii mari. De când mă duc la Ministerul Agriculturii, după orice ședință, noi, cei mici ieșim pe ușă afară, iar secretarii de stat îi cheamă pe cei mari sus. De ce? Pentru că toate politicile care se fac acolo se fac pentru fermierii mari. N-am nimic cu ei, dar ar fi cazul să facă și ei un pas în spate, să ne lase să urcăm și noi”, a spus Ștefan Muscă.

Fermierul giurgiuvean susține că politicile agricole din țara noastră sunt făcute pentru 15% din agricultori, iar restul nu au cum să se dezvolte. Totuși, Muscă nu îi învinuiește pe marii fermieri, ci le cere doar să facă un pas în spate, astfel încât să-i lase și pe cei mici să își ducă mai departe afacerile.

”Dacă ei cumpără toate pământurile, dacă ei își permit să cumpere toate utilajele la prețurile alea, noi nu ne permitem. Noi suntem morți din fașă! Când se va face ceva și pentru fermierul mic și mijlociu? Întotdeauna, toate proiectele le-au luat fermierii mari. Ce fac acești oameni plătiți din banii noștri? Fac politici agricole numai pentru 15% dintre fermierii din România?

Am tot respectul pentru acești agricultori, s-au capitalizat, pot să mai reziste. Ce ne facem noi, ceilalți, care nu suntem capitalizați? Este strigător la cer și strigăm de 30 de ani problema asta. Nu ne ia nimeni în seamă. (…) Deci tot respectul pentru fermele mari, sunt capitalizate, dar să facă un pas în spate. Să ne lase să ne putem ridica, să putem oferi ceva copiilor noștri. În situația actuală copiii noștri nu au viitor, și îi mai lăsăm și datori. Trebuie să ne lase să lucrăm la PNS, să facem politici agricole prin care să ajutăm prima dată fermierii mici și mijlocii. Ce rămâne, cu tot dragul să le dea și lor”, a mai adăugat fermierul Ștefan Muscă.