5 august 2021 - 08:49

Ștefan Gheorghiță: Viitorul ministru al Agriculturii trebuie să fie un politician cu putere de decizie

Odată cu rezultatele finale de la alegerile parlamentare din 6 decembrie, au început și negocierile pentru formarea unei noi majorități, care va duce și la un nou Guvern. Implicit, apar și primele speculații legate de cine sunt cei care vor ocupa funcțiile de conducere la fiecare minister. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a încercat, împreună cu invitații, să contureze un profil al noului ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prezent în emisiune, fermierul Ștefan Gheorghiță a precizat că noul ministru nu trebuie să fie neapărat un fermier, ci mai degrabă un bun politician, cu putere de decizie în cadrul partidelor aflate la guvernare. În opinia sa, doar așa se vor putea realiza reformele de care are nevoie agricultura românească.

”Din punctul meu de vedere, viitorul ministru al Agriculturii trebuie să fie o numire politică puternică. Dacă o va avea domnul Pintea sau altcineva, vom vedea. Deocamdată, din câte știu, domnul Pintea nu ocupă vreo funcție politică. Nu ar fi prima oară când se aduce un tehnocrat pe o poziție în Guvern, dar nici nu prea am văzut tehnocrați care să aibă putere de decizie în partid. (…) Sunt de făcut multe: PNS-ul, cadrul legal pentru arendă, pentru asigurări, pentru consultanță, pentru zootehnie, pentru legumicultură, pentru finanțări, credite etc. Lucrurile care țin de politici agricole. Nu ne trebuie un ministru care să meargă pe câmp, să vadă cât e grâul de mare sau dacă a înflorit floarea soarelui. El să-și facă treaba lui, că de agricultură ne ocupăm noi, fermierii”, a precizat Ștefan Gheorghiță.

În opinia fermierului brăilean, un candidat ideal pentru conducerea MADR ar trebui să se fi confruntat și cu greutățile cu care se confruntă zi de zi cetățenii de rând și cei care fac agricultură, pentru a înțelege ce schimbări trebuie făcute.

”Eu mi-aș dori un ministru care să fi fost pus în situația să se lupte cu autoritățile în România, să fi plătit taxe, impozite și salarii pe munca lui, să fi avut o afacere de care să răspundă, să se fi dus să fie plimbat între birouri și instituții, să nu fi primit ceea ce i se cuvine, să fi fost pus în situația să mulțumească atunci când cineva își face treaba”, a mai subliniat Ștefan Gheorghiță.