STARE DE CALAMITATE! Fermierii romani nu vor mai putea fi executati silit

Veste bună pentru fermierii afectați de secetă! Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care creează cadrul legislativ pentru declararea Stării de Calamitate din cauza secetei, în zonele unde suprafața afectată depășește 50% din suprafața agricolă a localității/județului. Astfel, dacă actul normativ va intra în vigoare, starea de calamitate va putea fi declarată în termen de 30 de zile la nivel de localitate sau județ.

Potrivit documentului, odată cu declararea stării de calamitate, fermierii din zona respectivă no vor mai putea fi sancționați sau executați silit pentru neîndeplinirea unor obligații contractuale față de traderi sau furnizori de inputuri agricole.

”În situația declarării stării de calamitate se creează premisele ca fermierii să se poată prevala de cadrul legislativ instituit în situația neîndeplinirii unor obligații contractuale, fără aplicare de sancțiuni. În lipsa adoptării măsurilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, fermierii vor fi în imposibilitatea respectării clauzelor contractuale privind livrarea cantităților de produse angajate prin contract, prin neaplicarea clauzei contractuale cu privire la forța majoră de care aceștia ar putea beneficia în relația cu cumpărătorul, ceea ce ar conduce la perturbarea pieței”, se arată în documentul publicat de MADR.

Potrivit proiectului de act normativ, starea de calamitate înseamnă ”răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de tipul de risc de secetă pedologică, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporționale cu nivelul de gravitate manifestat al acesteia şi necesar pentru înlăturarea eventualelor răspunderi contractuale și sancțiuni pe care le pot avea fermierii în relațiile comerciale.”

Starea de calamitate de secetă pedologică va putea fi declarată de Comitetul județean pentru situații de urgență, prin hotărâre, cu acordul prefectului, se mai arată în proiectul de OUG de pe site-ul ministerului Agriculturii.

- Publicitate -

Starea de calamitate se declară la nivel local, al municipiului București sau județean, atunci când din analiza Rapoartelor sinteză cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, întocmite de către Grupurile de suport tehnic pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, reiese că suprafața calamitată depășește 50% din suprafața agricolă a localității/județului. Starea de calamitate se declară pe an agricol sau campanie agricolă, după caz și după producerea efectelor fenomenului de secetă pedologică.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole