29 iulie 2021 - 06:37

Apa potabila cu portia! Masuri de seceta INCREDIBILE in mai multe localitati din Romania

Oamenii din mai multe localități rămân fără apa potabilă! Se întâmplă în România, în județul Botoșani, acolo unde locuitorii dintr-un oraș și cinci comune vor primi apa potabilă cu porția, doar câteva ore pe zi sau chiar doar câteva zile pe săptămână, în luna septembrie. Operatorul de apă a fost nevoit să recurgă la această măsură, forțat de seceta extremă din zonă.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), a fost luat în calcul și contextul epidemiologic, însă seceta, lipsa ploilor și temperaturile ridicate din ultima vreme au dus la creșterea consumului de apă. Astfel, autoritățile s-au văzut nevoite să stabilească un program de furnizare a apei pentru luna septembrie pentru localitățile alimentate cu apă din conducta Botoșani-Flămânzi. Este vorba de comunele Cristești, Bălușeni, Coșula, Copălău și orașul Flămânzi. Toate vor primi apă doar câteva ore pe zi.

„În prezent, localități cu aglomerări mari de populație, aflate la capetele de coloane ale aducțiunilor principale nu beneficiază de furnizarea apei 24 de ore din 24 din cauza utilizării excesive a apei în diferite scopuri (udarea culturilor agricole, a gazonului, umplerea bazinelor etc). Soluția pompării și distribuirii controlate, raționalizate, după un anumit program este de natură să asigure existența apei cu intermitență, dar și posibilitatea de a garanta că cel puțin câteva ore pe zi, un oraș precum Flămânzi ar beneficia de apă potabilă din rețeaua de distribuție. Reprezentanții Nova ApaServ susțin că în situația revenirii la un consum rațional și ponderat constatat în celelalte luni ale anului, se va reveni la o stare de normalitate”, se mai arată în comunicatul CJSU.

Astfel, seceta forțează autoritățile să adopte următorul program de furnizare a apei:

  • Comuna Cristești – luni, miercuri, vineri, duminica 8:00-21:00
  • Comuna Bălușeni – marți, joi, sâmbătă 8:00-14:00
  • Sat Draxini (com Bălușeni) – luni, miercuri, vineri, duminică 8:00-14:00
  • Comuna Coșula – marți, joi, sâmbătă 8:00-21:00
  • Comuna Copălău – zilnic, 8:00-16:00
  • Oraș Flămânzi – zilnic, 6:00-10:00